Rafael Viñoly’nin ölümünden üç ay sonra TriBeCa Stüdyosu piyasada

zenrcade

Active member
Mimar Rafael Viñoly, hayatının son yıllarında, müzik tutkusunu sürdürürken bina tasarımları üzerinde çalıştığı ana konutunun yakınında, TriBeCa’da özel bir stüdyo tuttu.

137 West Broadway’deki tek yatak odalı çatı katını, firmasının müdürü olan oğlu Roman Viñoly’den kiraladı. Daha genç olan Bay Viñoly, birimi 11 Eylül’den birkaç ay sonra satın almış ve 2018’de kızları Fanny doğduktan sonra eşi Suwattana Viñoly ile birlikte taşınmıştı.

Bay Viñoly, Hudson Caddesi’nde eşi iç mimar Diana Viñoly ile paylaştığı evden birkaç blok ötede başka bir yer teklif ederek, kira sözleşmesi “babam için güzel bir küçük sığınak oldu” dedi.


Babasının Pied-à-Terre’de geçirdiği zaman hakkında “Orada resim yapabilir, futbol maçları izleyebilir ve saatlerce piyano çalabilirdi” dedi.


Bay Viñoly, mimaride başarılı bir kariyere başlamadan önce memleketi Uruguay’da klasik piyanist olarak eğitim aldı. Kırk yıl önce kurulan New York merkezli Rafael Viñoly Architects, Montevideo, Uruguay’daki yeni Carrasco Havaalanı ve “Walkie” lakaplı 20 Fenchurch Caddesi gibi büyük ölçekli ticari, konut ve kültürel yapılarıyla dünya çapında tanınmaktadır. Londra’da Talkie Bears binası.

Viñoly tasarımları, New York City’nin her yerinde, özellikle de bir zamanlar Batı Yarımküre’deki en yüksek konut kulesi olan Midtown’daki Billionaires’ Row’daki 432 Park Avenue’da bulunabilir. (Bazı sakinleri o zamandan beri mühendislik ve yapısal sorunlardan şikayet ettiler.)

Bay Viñoly, Mart ayında 78 yaşında anevrizmadan öldü.

Roman Viñoly, Duane ve Thomas caddeleri arasında bulunan kooperatifi artık satmaya hazır olduğunu ve 2,5 milyon dolara piyasaya sürdüğünü söylüyor. Borsa komisyoncuları, Corcoran Group’tan Nicholas Athanail ve Spencer H. Cutler; Aylık bakım 2.182$’dır.

Bay Viñoly, hem kendisinin hem de babasının şehir merkezindeki çatı katıyla ilgili güzel anıları olduğunu söylüyor. Zemin katta dört konut ve bir ticari kiracı bulunan bina için “Burası çok küçük bir topluluk ve hepimiz birbirimizle ilgileniyoruz” dedi.


Babasının da aynı derecede rahat hissettiğini söyledi. “Komşular çok misafirperverdi” dedi. “Piyanoyu nasıl çaldığını takdir ettiler.”

Yaşlı Bay Viñoly’nin dairesine bir Steingraeber & Sons kuyruklu piyanosu vardı (gerçi bu o zamandan beri kaldırıldı). Yıllar boyunca biriktirdiği büyük bir piyano koleksiyonunun parçasıydı.

Bay Viñoly, “Müzik, işinin dışındaki tek gerçek tefekkür ve meditatif pratiğiydi” dedi.

Aynı zamanda son derece yoğun iş programını dengelemenin bir yoluydu. Daireyi stüdyo alanına vurgu yaparak yeniden tasarlayan Bay Viñoly, “Her zaman projeler üzerinde çalışıyordu” dedi.


Yaklaşık 1.500 metrekarelik TriBeCa çatı katı, tüm katı kapsıyor ve 1867’de inşa edilen ve 1993’te bir dönüm noktası ilan edilen İtalyan tarzı beş katlı binanın dördüncü katında yer alıyor. Zemin kattaki demir dış cephe, ilk yıllarda çeşitli giyim eşyası imalatçılarını ve perakendecilerini barındırıyordu. Sanatçılar 1970’lerde buraya taşınmaya başladı.


Dairenin iki girişi vardır – asansörle veya merdiven boşluğundan bir kapıyla. İki dolaplı küçük bir fuaye, açık mutfak ve yemek, dinlenme ve ofis alanları içeren 12 x 60 fitlik büyük bir odaya götürür.

Mutfakta birinci sınıf paslanmaz çelik aletler, bir kahvaltı barı ve geri dönüştürülmüş bir cam kompozit olan IceStone’dan yapılmış tezgahlar bulunur. Bir kısmı kiler ve çamaşır/kurutma makinesi barındıran çok sayıda ahşap dolap vardır.


Yakındaki banyoda pencere, IceStone makyaj masası ve Nemo Viscaya cam karolar, ayrı bir Duravit küvet, elektrikli Toto tuvalet ve büyük bir cam duş vardır.

Mutfak, banyo ve fuaye Noraplan Uni kauçuk zemin kaplamasına sahip olup, dairenin geri kalanı beyaz meşedir. Büyük boy pencerelerden sızan doğal güneş ışığına ek olarak, evin her yerinde gömme aydınlatma vardır.


Bay Viñoly, “Öğleden sonra boyunca doğal ışıkla dolu,” dedi.

Büyük odada, bir duvarda çalışma masası ve yemek masasıyla bağlantılı özel beyaz meşe raflar vardı ve karşı duvarda, yaşlı Bay Viñoly üzerine çizim yapmak istediği geniş format eskiz kağıdı için bir montaj sistemi kurmuştu. Piyanoyu odanın ortasına koydu.


Yaşam alanının bitişiğinde 13 x 14 fitlik geniş bir yatak odası vardır. Özel bir karyola, raflı gömme dolap ve iki küçük dolap içerir. Ayrıca yatak odasında özel tasarlanmış döner sehpa üzerine ankastre televizyon monte edilmiş olup döndürülerek büyük odaya da bakılabilmektedir.

Daire, hem Roman hem de Rafael Viñoly tarafından tamamen yenilenmiş olmasına rağmen, ahşap sütunlar ve tavan kirişleri ve 4 metrelik tavanlar gibi bazı orijinal mimari detayları korumaktadır.

Bay Athanail, “Bütün daire gerçekten yüksek bir tarza ve zarif bir tasarıma sahip,” dedi, “ama aynı zamanda çok fazla sıcaklık yayıyor.”