“Kazma Yok” Yöntemi Sebze Bahçesine Çözüm mü?

zenrcade

Active member
Pek çoğumuz yakında bir insan rototiller yapacakken – bize öğretilen “toprak hazırlığının” gerekli olduğu adına sebze tarlalarını çeviriyor olacakken – Charles Dowding farklı bir yol izliyor.

Elinde bir tırmık veya salınımlı çapa ile yeni sezona, her yatağı hızlı bir şekilde süpürerek, “toprağın yüzeyini gıdıklayarak” başlar, “çimlenmekte olan yabani ot tohumlarını rahatsız etmek için” toprağı yükseltmek yerine. “

Toprak işleme yok, teşekkürler – ya da popülerleştirdiği yöntemi “kazı yok” olarak adlandırıyor.

İngiltere’nin güneybatısındaki Somerset’te uzun süredir bahçıvanlık yapan ve 40 yıldır kazı makinesi olmayan bir pratisyen olan Bay Dowding’in geleneksel bilgelikten ayrıldığı tek konu bu değil.

Herhangi bir örtü bitkisi ekmez. (Yatakları birbiri ardına tekrarlanan ekimlerle çok meşgul.) Ve ekinleri geleneksel şekilde dönüşümlü kullanmıyor, yani aynı yerde art arda yıllarca aynı şeyi yetiştirmiyor. (Geçen yıl, bir yatakta başarılı bir şekilde patates, diğerlerinde lahana ve tarla fasulyesi yetiştirmenin sekizinci yılıydı.)


Pancar, şalgam ve soğan dahil olmak üzere belirli sebzelerde standart mesafe tavsiyesine meydan okuyor. Bunun yerine, serasındaki hücrelerde küçük tohum kümelerini birlikte “tohumlar” ve daha sonra küçük kümeleri bahçeye nakleder.

Ve kullanışlı el aletleri? Hayır, budama makası değil – bir çakı.


Ancak mülkündeki aktif olarak büyüyen yatakların üçte birinden, homeacre olarak bilinen yerden yılda 25.000 £ değerinde organik yenilebilir ürün topluyor ve bunları yerel bir restorana ve dükkanlara satıyor. Bir düzineden fazla kitap, çevrimiçi ve yüz yüze kurslar, 600.000’den fazla abonesi olan bir YouTube kanalı ve yaklaşık 400.000 takipçisi olan bir Instagram hesabı.

İnsanlar gerçekten kazmıyor. (Üzgünüm, bu cümle dayanılmazdı.)

Bay Dowding, insanlığın toprağı iyileştirmek için müdahale etmemiz konusunda ısrar etmesini kibirli buluyor. Ormanlardan çayırlara kadar bitki topluluklarında, yaprakların ve diğer bitki parçalarının toprağı karıştırmadan desteklemek için kuruduğuna, düştüğüne ve çürüdüğüne dikkat çekiyor.

Toprak işlemenin toprak yapısını oluşturmadığını iddia ediyor; onu yok eder. Doğanın liderliğini takip etmeyi tavsiye ediyor, “toprağı mümkün olduğunca kendi haline bırakın ve toprak yaşamının bizim için işi yapmasına izin vermek için yüzeyi kompostla besleyin.”

Ve belki de hepsinden önemlisi, inanılmaz bir işçilik tasarrufu. (Bay Dowding tembel olmasa da.)

Yakın tarihli No Dig: Nurture Your Toprağınızı Az Çabayla Daha İyi Sebzeler Yetiştirmek için Besleyin adlı kitabında belirttiği gibi, “En iyisi basit olandır ve işe yarayan daha basit yaklaşımlar benimsemek tembellikten daha akıllıcadır.”


Akıllı bahçıvanlar – ve yaklaşımının bir başka önemli yararı olan daha az yabani ot isteyenler – kazı yapmadan bir eşleşme bulabilir.

Yatak hazırlığı, kazma gerektirmeyen stil


Bu sistem, iyi yaşlanmış kompost ile düzenli bir geç sonbahar malçlama uygulamasına bağlı olduğu için zor değildir. Başlangıçta daha derin bir katman uygulanır, ardından her yıl bir inç derinliğinde bir uygulama yapılır (ve bu, bahar yaklaştıkça “gıdıklanır”).

Mevcut bir yatağı veya büyük ölçüde yabani otlardan arındırılmış başka bir alanı kazı yapılmayan bir alana dönüştürmek, genellikle yüzeyi tırmıklamak ve 2 inçlik bir kompost tabakası yaymaktan başka bir şey gerektirmez.

Bir çim parçasını yatağa dönüştürmek için önce onu biç, ardından üst üste binen kahverengi karton tabakaları yayın. Kartonu nemlendirin ve yüzeyi yaklaşık üç inç kompostla kaplayın.

Toprak zayıfsa veya yabani ot basıncı daha yüksekse, biraz daha derine kazın ve kartonun üzerine altı inç kompost yayın.


İlk sezonda bu malzeme derinliğini desteklemek ve yabani otların girmeye çalışacağı kenarlarda bile kompost derinliğini sağlam tutmak için Bay Dowding, yatağı geçici olarak ağır kayaların tuttuğu tahta parçalarıyla çerçevelemenizi önerir.

“Sabahları böyle bir yatak yapabilir ve öğleden sonra bitkilerinizi içine koyabilirsiniz” dedi. “Alttaki yabani otların ölmesini beklemenize gerek yok çünkü yeni bitkileriniz veya tohumlarınız yüzey kompostunda büyümeye başlayacak.”

Daha derine köklenirlerse, karton, altındaki çim veya yabani otlarla birlikte ayrışır. “Ve toprak, yeni bitkilerinizin köklerini barındırmak için açılacak” dedi.

Duyduğu olağan itiraz, insanların bu ilk uygulama için yeterli gübreye sahip olmadığıdır. Bir grup iyi yaşlanmış kompost satın almanın en iyi yatırım olduğunu öne sürdü ve şu hatırlatmayı ekledi: Köpeksiz bahçıvan başka herhangi bir değişiklik satın almayacak – ve bu daha fazla gübre anlamına gelmiyor.

“Egzoz Yabani Otları” ve Çoklu Tohum


Bay Dowding bir yabani otun çıktığını gördüğünde, “ana kök” dediği şeyi kazmak için büyük bir aletle gelmiyor. Fotosentetik kısmı “bir mala ile, ancak nazik bir şekilde, yeni sürgünün yanına oldukça dikey bir şekilde giderek ve çıkan kadar gövdeyi kaldırarak” tekrar tekrar çıkararak “otları tüketmeye” odaklanır.

Evet, inatçı bir karahindibayı caydırmak altı ay sürebilir, ancak toprağa zarar vermez veya toprağı önemli ölçüde açmaz, bu da yabani otların yukarı doğru daha kolay geçişini sağlar.

Bezelye gibi büyük tohumlar hiç fareler veya sincaplar tarafından dışarıdaki sıralardan çalındı mı? Onlara göğüs germek ve sezona avantajlı bir başlangıç yapmak için Bay Dowding, iç mekanda yaklaşık 2,5 cm çapındaki hücrelere hücre başına birkaç tohum eker ve ardından iki veya üç hafta sonra her yeni köklenmiş salkımı nakleder.

Bunu çoklu tohumlama olarak adlandırıyor ve aynı zamanda turp, turp, şalgam, yeşil soğan, soğan, pırasa, ıspanak ve bütün kafalar yerine daha küçük yaprakları hasat etmek istediğinde birçok marul bitkisi ile yapıyor.

“Küçük nakil yapıyorum çünkü daha az nakil şoku yaşıyorum” dedi. “Ve aslında toprak sürmeden çok daha uzun veya daha zor değil.”


Ama kümeler halinde nakil?

“Bence bu bir çeşit refakatçi ekimi gibi” dedi. “Arkadaşlarıyla birlikte toprağa giriyorlar; insan dilini kullanmak için birlikte büyüdükleri aynı küçük fidanlardır. Serayı çocuk odanız olarak düşünün ve sonra onu dünyaya açın.”

Ekim, temel olarak, her zaman doldurulacak yer ve doldurulacak tohum bulunan tarlalarda asla durmaz: soğanlar hasat edilmeden önce bile takip etmeye hazır savoy fidanları veya patateslerden sonra pırasa veya yaprak salatalarının arasında bir sıra havuç.

Bay Dowding, “Benim için altın kural her zaman bitkileri hazır bulundurmaktır,” dedi. “Böylece tüm yıl boyunca çoğalırım.”

“Daha küçük bir alan hazırlamak ve daha yoğun yapmak daha iyidir. Bu toprakta yılda bir inçlik kompost tabakasının yılda iki, hatta üç ürün için yeterli verim sağladığını buldum. Örtü bitkisi için tam anlamıyla büyüme mevsimi yoktur ve buna ihtiyacımız da yoktur.

Bir patates, iki patates


Bay Dowding ayrıca patateslere benzersiz bir yaklaşım benimsiyor, çukurlara dikim ve ardından bitkileri büyüdükçe kademeli olarak üst üste yığma şeklindeki geleneksel tavsiyeyi göz ardı ediyor. (Örme olarak adlandırılan tepeleme, genellikle önce siperleri geri doldurarak ve ardından patateslerin altında gelişmesine izin vermek için asmaların etrafına yığılmış daha gevşek toprak getirerek elde edilir.)

Homeacre’lerde, her bir tohumluk patates, bir malayla doğrudan toprağa bastırılarak ve ardından üzerinde en az iki inç toprak olacak şekilde patatesi kendinize doğru çekerek dikkatlice yapılmış bir yuvaya yerleştirilir.

Olağan ilk dikim zamanında, Bay Dowding mini yığındaki her bitkinin etrafına küçük bir kompost çeker ve daha sonra bitkilerin tekrar tepelenmesi gerektiğinde yığından daha fazlasını ekler.

“Patateslerin diğer sebzelerden biraz daha fazla komposta ihtiyacı var” dedi. “Ancak bu uzun vadeli bir fayda çünkü sonraki ürünler daha hızlı büyüyor.”

sağlıklı kompostlama


Bay Dowding’in sisteminin dayandığı kompost, yapraklardan ezilmiş, odunsu parçalara kadar “ayrışmış her şey” olabilir. Mükemmellik amaç değildir.

Yeni bir öğrenci kompost yapamadığından şikayet etti ve nasıl yapılacağını öğrenmeyi umuyordu.

Bay Dowding, “Mükemmel olmayan kompost yığınlarımı gördükten sonra, ‘Ben iyiyim’ dedi,” diye anımsıyor Bay Dowding. “Biraz topaklı, biraz odunsu olabilir, her neyse. Çıtayı çok yükseğe ayarlama konusunda endişelenmeyin.”

Ancak takip ettiği birkaç yönerge var.

Kaliteli kompostla sonuçlanacak aktif bir yığın, kahverengi ve yeşillerin (karbon açısından zengin, lifli malzemeler ve daha taze, nitrojen açısından zengin malzemeler) bir karışımı olduğundan, sonbaharda bol olduklarında yığının yanındaki bazı kahverengileri toplayın. Kurutulmuş yapraklar, dallar ve hatta kağıt veya karton yapacaktır.

“Bütün yaz çok fazla yeşillik koyacaklar” dedi. “Öyleyse, telafi etmek için bir kahverengi kaynağınız olduğundan emin olun.”


Yığının yılda bir kez çevrilmesi yeterli dedi.

Ayrıca önemli: Her şeyi bir tepeye veya dağa yığmayın. “Benim için altın kural yığın seviyesini korumaktır” dedi. Aksi takdirde, kahverengileri ve yeşillikleri katmanlamak zor olabilir.

Ona çok anlamlı gelen bu uzun süredir devam eden fikirlerin son zamanlarda sahip oldukları yolu yakalaması uzun yıllar aldı. Ve nedenini merak ediyor.

Gelecek nesiller bu kadar tembel olmasın diye, ultra verimli sebze çiftçisinin son projesi çocuklar için kazmadan kitap. Onları erken çıkar ve büyüt, diye düşünür, o genç bezelyeler gibi.


Margaret Roach, web sitesinin ve podcast’in yaratıcısıdır. Bahçeye giden bir yolve aynı isimli bir kitap.

Konut gayrimenkul haberleriyle ilgili haftalık e-posta güncellemelerini almak için buradan kaydolun.