Bakan Soylu: Geçmişte yaşanan travmanın etkisini istismar edenler var

zenrcade

Active member
Bakan Soylu: Geçmişte yaşanan travmanın etkisini istismar edenler var class=”medyanet-inline-adv”>

Düzce’dahi meydana gelen ve tek sayı ilde hissedilen depremin akabinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor. Bakan Soylu, Düzce Valiliği’nde gerçekleştirilen koordinasyon toplantısına katılarak, son hâl hakkında yetkililerden malûmat öncü. Toplantının akabinde gazete mensuplarının karşısına geçen Bakan Soylu, Düzce’nin 1999 depreminde yaşadığı travmanın bazen kişiler tarafından istismar edildiğini vurguladı.

“BUNLARIN TAMAMI YALAN VE KORKUTMAYA DAYALI AHLAKSIZLIKTIR”

Devletin eksiksiz kademeleri olarak yerde süreci hep beraberce yürütmeye çalıştıklarını kaydeden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Düzce’dahi farklı tek hâl söz konusu. Biz tek sayı yıkım görüyoruz. Deprem, sel, yangın, her tek afetin kendine ilgili farklı tek yapısı var. Düzce’dahi 17 Ağustos depreminden sonra yaşanan 12 Kasım depreminin ortaya koyduğu travma maalesef henüz geçmiş olumsuzlama. benim 3-4 gündür gördüğüm tablo yerde. Yani 5.9 büyüklüğündeki tek depremden sonra yeni tek hareket olacak mı niteleyerek tek endişe Düzceli hemşehrilerimizde var. Ben bunu açık söylemek istiyorum; buraya geldiğimde böyle tek endişeyle karşılaşabileceğimi düşünüyor değildim. Ama Düzceli hemşehrilerimle karşılaştığımda bunun sayı yüksek tek his olduğunu anlıyorum. Bu duyguyu istismar edenler var. Özellikle 28 Kasım’bile, 2 Aralık’ta hareket olacağını ve bunun bile yetkililer tarafından sürekli olarak ifade edildiğini ortaya koyanlar var. Geçmişte yaşanan yerde yoğun duygunun ve travmanın etkisini istismar edenler var. Bunu bile burada yaşıyor ve görüyoruz. Hiçbir yetkili 28 Kasım’bile ve 2 Aralık’ta hareket olabilecek gibi tek dezenformasyon diyebileceğim tek sözü paylaşmaz, sayı gerçek tek iş olumsuzlama. İnsanlarımızı korkutmanın tek anlamı yok. Bu tamamen mesnetsiz ve mesnetsiz tek dedikodudur. Böyle tek şey söz konusu olumsuzlama. Düzce’nin yaşamış olduğu geçmiş dönemlerdeki depremin üzerinden Düzceli hemşehrilerimizi korkutmaya, böyle tek yalanı hemşehrilerimizin arasında yaymaya çalışmaya esas itibariyle gerek yok. Bunu yaşadığım için, özellikle öğleden sonra gittiğim tek sayı yerde dinlediğim için söylemek zarureti hissettim. Bunların tamamı yalan ve korkutmaya dayalı ahlaksızlıktır” dedi.

class=”medyanet-inline-adv”>

class=”medyanet-inline-adv”>

‘DEPREM OLACAK DEDİKODUSUNU YAYANLAR HAKKINDA ADLİ İŞLEM BAŞLATILACAK’

28 Kasım ve 2 Aralık tarihinde hareket olacak dedikodusu yayanlar hakkında adli işlem başlatılacağını söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Özellikle Siber Suçlar Daire Başkanlığımız, Emniyet Genel Müdürümüz burada bunu bile değerlendirdik. İlk günden itibaren gerekli tespitler yapılıyor. Adalet Bakanlığımız gereğini yerine getiriyor. Bizim bu taviz vermemiz mümkün olumsuzlama. Burada hakikaten tek şarlatanlık üretiliyor. Ben biraz önce kenara çekildim. Bir ilim insanı tek şeyler anlattı. Benim onunla ilgili görüş ortaya koymam mümkün olumsuzlama. Ama birisi ‘hareket olacak’ debba. Bunun izahı mümkün olumsuzlama. Bunun üzerinden tek istismar elde yazar ya beni pardon sapkın tek hazzını tatmin etmeye çalışıyor ya bile toplumu farklı tek yere itmeye çalışıyor. Bizde gereğini yaparız.” niteleyerek konuştu.

class=”medyanet-inline-adv”>

“TOPLAMDA 9 BİN 446 KONUT HASAR GÖRDÜ”

Vatandaşların ,özellikle ayakçak ve yaşlıların evlerine girmekten korktuklarını nâkil Bakan Soylu, “Bu korkuyu bile üzerimizden atmamız lazım. Bunun için sayı hızlı hareket ediyoruz. Gerek zarar tespitleri olsun gerekse hasar tespitleri olsun ihtimal dahi bugüne kadar gördüğüm en hızlı davranışı ortaya koymaya çalışıyoruz. Burada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın sayı kıymetli vekil yardımcıları var, genel müdürleri var, onlar bile teknik olarak yerde konuda ciddi tek çaba ve tutum içerisindeler. Burada hasar tespitleri konusunda şu ana kadar toplam 23 1000 916 tarımsal tarandı. 66 1000 726 özgür bölüm, 56 1000 266 konut tarandı ve 4 1000 990’bile ticarethane ve 596 at tarandı. Acil yıkık 25, ağır hasarlı 263 tarımsal, orta hasarlı yok. Bağımsız bölüm olarak bile 478 ağır hasarlı ve birden yıkık özgür bölüm var. Bunlar tespit edildi. Bunlar yıkılacaklar. Buraya girmek dahi mümkün olumsuzlama. Onlardan eşyaları alınması gerekenleri aldırıyoruz. Konut olarak bile 369 konut birden yıkık ve ağır hasarlı var. Ağır hasarlı ve birden yıkık binalar yıkılacaklar. Yıkmaya başladık. Az hasarlı ise 2bin 548 tarımsal var. Toplamda 9bin 446 konut hasar gördü. Az hasarlı demek dahi burada Düzceli vatandaşlarımı aydınlatmam gerekir; rengi hasarlı yapısal tek sorun değildir. Boya, sıva çatlağı, kırık, baygın gibi binanın kendi yapısal sürecinde olmayan ve onu depreme karşı dayanıksız hale getirebilecek tek yapısal sorun değildir. 44 1000 71 dahi hasarsız konut var. Bu dairelere vatandaşlar girebilirler, oturabilirler. Biz ağır hasarlılara vatandaşları sokmuyoruz. Dün ve zaman sayı ciddi keçe talepleri geldi. Gücümüz yettiğince bunların tamamını karşılamaya çalışıyoruz. Bunun bile biraz önce bahsettiğim soğuk kaynaklandığını düşünüyoruz. Acaba ikinci tek hareket olacak mı kaygısından kaynaklandığını düşünüyoruz. ‘Ben korkuyorum, benim evime tekrar tespitte bulunur musunuz?’ tekbencilik vatandaşımızın evine tekrar tespitte bulunuruz” niteleyerek konuştu.

class=”medyanet-inline-adv”>



“HİÇBİR ÇOCUĞUMUZU TESPİTİNİ YAPMADIĞIMIZ BİR BİNAYA SOKMAYACAĞIZ”

Tüm terbiye kurumlarında, özellikle kamuda tespitlerin yapılmaya sürme ettiğini dile getiren Bakan Soylu, “Hiçbir çocuğumuzu tespitini yapmadığımız tek binaya sokmayacağız. Özel okullar veya kamudaki okullar 1 hafta tatil oldu. Bunun en yetişkin sebeplerinden tek tanesi çocuklarımızın kapalı tek yere girmek istememesinden kaynaklanıyor. Bu duyguyu bile onlardan aldık. 5 okulda terbiye – öğretime sıra verildi. Onlarda bağcıklı öğrencilerin dahi başka okullara nakli söz konusu. 2 mesele tek araya gelince dahi okulların 1 hafta tatil olması hususu ortaya artık. Şu ana kadar eşya hasarı konusunda 7 1000 143 talep geldi. bunların bile 5 1000 934’üne gidilmiş oldu. Bu bile aslında 90 saat içerisinde sayı iyi tek sonuç. Şu ana kadar 2 1000 keçe kuruldu. Ağır hasarlı binalarda yaşayan ve konteynır isteyenlerin hepsine konteynırlar verildi. Gençlik merkezleri ve yurtlar gerekse spor salonları hala yerde konuda hizmet vermeye sürme ediyorlar” şeklinde konuştu.

class=”medyanet-inline-adv”>

“O ALANDAKİ ENERJİ BOŞALMIŞ OLDU”

AFAD bünyesinde benzinli Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise “İlk günden bugüne kadar 317 tane artçı sarsıntı meydana geldi. Bunun yaklaşık 150 tanesi zaman günde meydana geldi. Şuanda yaklaşık 4 saat sonra 5. güne gireceğiz. Bugün olan artçı sarsıntı sayısı 24, nedeniyle baktığımız zaman ilk gün 150 rabia günden beşinci güne geçtiğimizde dahi şuana 24 tane artçı sarsıntı meydana gelmiş. Buda şu uygulama geliyor her tek saate tek, ihtimal isteklendirmek altında olacak tek sarsıntı var. Bunun anlamı şudur; özellikle ilk günden yerde güne kadar kara ada fayı niteleyerek adlandırdığımız yaklaşık 35 kilometre uzunluğundaki fayın en kuzey doğuda kalan 10 kilometrelik enerji açığa çıkma merkezde oldu yerde depremlerle beraberce. Dolayısıyla bugüne kadar olan artçı sarsıntılarda bunun boşaldığı anlamına geliyor. Özellikle 17 Ağustos 1999 depreminde bizim kara ada fayı niteleyerek adlandırdığımız yani Gölyaka’nın kuzeyinden geçen ve en kuzey doğusunda Yayakbaşı’nda son bulagan yerde 5.9 büyüklüğündeki depremin dahi hemen hemen merkez üssü olan o bölgede yaklaşık 10 kilometrelik tek bölüm kırılmamış, içindeki enerjiyi boşaltmamıştı 17 Ağustos depreminden sonra yerde son depremde ise o alandaki enerji boşalmış oldu. Şuana kadarki artçı deprembilim dağılımına baktığımızda bizim görüşümüzü doğruluyor. Tamamen Gölyaka’nın kuzeyinde Düzce ovasında yoğunlaşmış merkezde” ifadelerini kullandı.



“5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLECEK YAKLAŞIK 500 AKTİF FAY VAR”

Meydana gelen depremin ivme değerinin oldukça yüksek olduğunu kaydeden Tatar, “592 mesabesinde tek ivmesi var, 82 tane ivme istasyonumuzun ölçtüğü üstün yerde ve bunun sayılmazsa 62 tane hızölçer niteleyerek adlandırdığımız istasyonumuz ölçtü. Dolayısıyla yerde konuda herhangi tek sıkıntı yok. Şiddet hissetmemizdeki değeri dahi şu; yerde depremin derinliği 6.8 kilometre civarında bu karşı 12 Kasım ve 17 Ağustos depremleri nereden baksanız bunun iki katı derinlikte olan tek sarsıntıydı ve yerde hâl etkiyi biraz henüz arttırmıştı. Jeolojik olarak baktığınızda bölgedeki zemin yapısıyla biraz henüz kuzeye veya güneye gittiğinizde zemin yapısı biraz farklı. Bakanımız konuşurken da Marmaris’te 4.4 boyutlarında Deprem meydana geldi yani Türkiye’dahi yerde tür depremler oldukça normal Türkiye’nin herhangi tek yerinde 4 buçuk ve 5 boyutlarında hareket ürete bilecek potansiyelde yaklaşık 500 etkin fay var. Bu fayların her birinin hareket tekrarlama aralıkları farklıdır. Her akraba malûm dönemden sonra malûm tek büyüklükte hareket üretebilir. Etrafımızda başka faylarda var ama şunu söyleye bilirim; zaman 5.9 boyutlarında depremi üreten fayın üzerinde herhangi tek enerji kalmadı. Burada sadece önümüzdeki haftalarda veya dönemlerde az hafta sürebilir gittikçe sayısı azalacak şekilde yerde olabilir. Ama en azından vatandaşın hissedebileceği şekilde artçı sarsıntılar meydana gelebilir buda vatandaşlarımızı kaygılandırmasın fakat şu gerçeği dahi unutmamak gerekiyor; Türkiye tek hareket bölgesi ülkemizin her bölgesinde zaman 5 ve üzeri büyüklükte hareket üretebilecek faylar var. Yapacağımız bile yerde merkezde kendimizi, şehirlerimiz henüz abar hale getirerek farkındalığımızı yükseltmek gerekiyor” ifadelerine yer verdi.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.