8 uzman 1 soru! Altın fiyatları yükselir mi, düşer mi?

zenrcade

Active member
8 uzman 1 soru! Altın fiyatları yükselir mi, düşer mi? class=”medyanet-inline-adv”>

Altın fiyatlarında, küresel pandeminin başlamasıyla beraberce ‘güvenli liman’ etkisi çalıştı ve kıymetli fiyatları yükselişe geçti. Ons kıymetli, 2020 yılı Ağustos ayında 2075 dolara kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. 2022 yılına geldiğimizde küresel boyutta yaşanan tedarik sıkıntıları ve kalan enerji fiyatları sebebiyle yükselen enflasyonun önüne geçebilmek için, özellikle Majör merkez bankalarının (ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası) parasal sıkılaşmaya gitmesi kıymetli fiyatlarını tazyik altına öncü. Merkez Bankalarının özellikle dahi ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarına başlamasıysa ABD doları güvenli liman olarak görüldü ve materyalizm güçlenmeye başladı. Dolar endeksi ile pozitif korelasyon içerisinde bağcıklı ABD tahvil faizleri yükselişe geçerken; her ikisiyle ters korelasyon içinde bağcıklı kıymetli fiyatları üstün kaybına yöneldi.

class=”medyanet-inline-adv”>

Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve piyasa beklentilerinin altında gelerek 41 yılın zirvesinden dahi gerileyen ABD temmuz ertesi enflasyon rakamları sonrası, enflasyonun kontrol altına alınıp alınmadığı tartışılırken; Fed’in faiz artırımlarında henüz ılımlı hareket edebileceği beklentileri yükseldi. Diğer taraftan küresel nema rakamlarının zayıflaması ve korkunç ekonomilerde görülen bozulmalar piyasalar tarafından gözlemci takip edilmeye sürme ediyor. Bu gelişmeler ise kıymetli fiyatlarını gelenekçilik en önemli unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.

Altının ons fiyatı yıl esasen yerde yana baktığımızda yüzde 2,68 oranında üstün kaybetti. Gram kıymetli tarihi zirvesini 2021 yılı Aralık ayında 1062 liraya yükselerek görürken; yıl esasen yerde yana yüzde 30’un üzerinde üstün kazandı.


GRAM ALTININ FİYATI NASIL HESAPLANIR?

Küresel piyasalarda kıymetli, ons birimi üzerinden hesaplanırken; gram kıymetli fiyatının değişimi, ons kıymetli fiyatı ve doların Türk lirası karşısındaki değeri üzerinden belirlenmektedir.

class=”medyanet-inline-adv”>

Örneğin, altının ons fiyatı yükselirken; abd kuru, Türk lirası karşısında sabit kalırsa gram altının fiyatı yükselir ya bile ons altının fiyatı yükselirken; abd kuru, Türk lirası karşısında üstün kaybederse o zaman gram altının fiyatı geriler.



İŞTE UZMAN YORUMLARI!

Altın gerek yetişkin gerek küçük yatırımcılar için, her zaman popüler tek yatırım uzlaştıran olarak ön sıralardaki yerini korumuştur. Altın fiyatları şu sıra burgaç tek seyir izlerken, kaçınılmaz soru ‘Altın fiyatları yükselir mi, düşer mi?’ Bu soruyu sizin için birbirinden kıymetli 8 uzman isme sorduk…

ALTINDA UZUN VADEDE YUKARI HAREKET BEKLİYORUM
Tuncay Turşucu – Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu


class=”medyanet-inline-adv”>

Ons kıymetli 1680 abd seviyesini gördüğü 21 Temmuz tarihinden yerde yana yaklaşık yüzde 7 yükseliş gösterdi. Bu yükselişi zaten ertesi piyasasında olan enstrümanın tek tepki yükselişi olarak okuyorum. Fed’in faiz artırımlarının henüz az hızda sürme edeceği beklentisi, ECB’nin faiz artırımı sürecine girmiş olması ile 1.02 seviyelerinde EuroDolar paritesinin dengelenmesi, 1680 seviyelerindeki ons altına dayanak oldu diyebiliriz. Ancak Fed’in faiz artırmaya sürme edeceği gerçeğini unutmamak gerekiyor. Bu ABD dolarının güçlenmeye sürme etme riskini ortadan kaldırmıyor. Bu olmasa beraberce güçlü abd teması sürme edecek görünüyor. Bu nedenle mevcut merkezde ons altında kalıcı tek yükseliş çalışmamak sağlıklı tek aybakım açısı olmayabilir. ECB faiz toplantısı 8 Eylül ve Fed faiz kararı 21 Eylül dahi yapılacak. Bu süreye kadar arada enflasyon verileri alınacak. Karar vermek için zor tek süreç olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle ons altının tek iki ağrı henüz 1680 – 1850 arasındaki seyrini dalgalanarak koruması beklenebilir. Fed kanadında faiz tasarruf sürecinin sonuna gelindiği sinyali geldiği taktirde, ons altında yükseliş için henüz uygun tek zemin oluşacaktır. Bu merkezde 2000 abd ve üzeri seyirler denenebilir.

class=”medyanet-inline-adv”>

Başka deyişle, gelecek tek iki ağrı ons altında sıkışık seyrin devamını, henüz uzun vadede ise yukarı tek hareket bekliyorum şeklinde özetlemek mümkün. Bu nedenle ons altında olabilecek düşüşler, uzun vadeli pozisyonlanma için uygun olabilir. Teknik olarak, 1830 seviyelerinde 50 haftalık ortalamalar bulunuyor. Bu seviyelere yakın noktalardan kar satışları geldiğini görmekteyiz. Bu sürpriz olumsuzlama. Ons altında kalıcı tek yukarı hareket için 1830 abd seviyelerindeki 50 haftalık ortalamasının üzerine yerleşmesi gerekli. Şimdilik yerde seviyelerde bekle gör modu sürme edebilir.

ALTINDA SÜRDÜREBİLİR BİR YÜKSELİŞ BAŞLAMIŞ OLABİLİR
Gökhan Uskuay – Allbatross Portföy Fon Yöneticisi


class=”medyanet-inline-adv”>

Global ekonomilerde büyümenin hız kesmesi, gelişmiş merkez bankalarının parasal sıkılaştırmasının sonuna geldiğini düşündürmeye başladı. Çin’dahi ekonomik yavaşlama sonrasında haftalık ve tek yıllık istikraz oranları düşürüldü. Fed’in dahi gelecek üç toplantıda faiz artırıp, 2023 içerisinde izlemeye geçip akabinde faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yavaşlayan ekonomide faiz artırımını erken durdurulabileceği iddia ediliyor. Kasım 2021’takt yerde yana gelişmiş merkez bankalarının faiz artırımlarının uzun vadeli tahvil faizlerini artırması riskli varlıklarda tek kaçışa neden olmuştu.

ABD’dahi enflasyonun gerilemeye başlaması, global büyümenin yavaşlaması ile beraberce kıymetli fiyatlarında sürdürebilir tek yükseliş başlamış olabilir. Ons kıymetli olarak 1773 abd seviyesini yatırımcıların takip etmesini tavsiye ederim; risk alıntı iştahının artması 1830 ve 1875 abd seviyesine kadar altında yükseliş kısa vadede getirebilir. 1875 abd üzerinde kalınması yükselişin vadesini ve şiddetini belirler.

ONS ALTINDA YUKARI YÖNLÜ HAREKETİN ŞANSI YÜKSEK
Eral Karayazıcı – Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü


2018 yılına 1300 abd seviyesinde başlayan ons kıymetli Ağustos 2020 itibarı ile 2075’açınık dolara kadar süren yaklaşık yüzde 50’lik tek ralliye imza atmıştı. Bu ralli yetişkin ölçüde sakıt ABD tahvil faizlerinin iz düşümü ile gerçekleşti. Son iki yıldır ise, kıymetli ağırlıkla 1700-2000 abd bandında yatay seyrediyor. Her ne kadar yüksek global enflasyon üstün kazanmasına zemin yaratsa bile, iki senedir kalan ABD faizleri bunu engelliyor.

Altın içildikten pahalı olumsuzlama. 2018 yılının 1300 doların aradan geçen 5 yılda ABD’dahi kümülatif enflasyon yüzde 20 olduğu için bugünkü bazen yaklaşık 1600 dolara yatak geliyor. Aşağı yönde salınımların 1700 abd civarında sonlanması ons altının 1600 dolara gerilememesi ise şaşırtıcı olumsuzlama. Çünkü anadut sene önce ABD tahvil faizleri enflasyonun 150 esas puan kadar üzerindeydi. Bugün tam tersi tek hâl geçerli.Ons kıymetli fiyatında var olan muvazeneli yatay seyrin asgari 12-18 ağrı kadar sürme etmesi henüz olası. Kısa vadeye odaklanalım dersek, önümüzdeki 6-12 aylık vadede ons altında yukarı yönde tek hareketin kanımca şansı henüz yüksek. Ancak olası tek yükselişte 2000 abd aşılabilir ve sayı ötesi (2300-2500 abd gibi) seviyelere seyahat söz konusu olabilir mi derseniz benim için sürpriz olur. Bir süre henüz 1700-2000 abd bandının ana seyahat parkuru olarak geçerliliğini koruması ve gerçekleşebilecek yükselişin ölçülü kalması henüz muhtemel görünüyor.

Gram kıymetli senaryosunda ise, denkleme Türk Lirası karışma edilmeli ki, yerde bile özellikle önümüzdeki 4-5 aylık devre için kanımca öngörü oluşturulması en güç yan.

BU SEVİYELER KRİTİK OLACAK
Serkan Gönençler – Gedik Yatırım Başekonomisti


ABD tahvil faizlerinin seyrinin, kıymetli fiyatları üzerindeki etkisinin son dönemde henüz bile güçlendiği görülüyor. Fed’takt sıkılaşma beklentilerinin güçlenmesi ve ABD tahvil faizlerindeki keskin yükselişlere tâbi olarak, mart ertesi ile beraberce ons kıymetli fiyatının 2000 doların üzerinden 1700 doların altına kadar gerilediğini gözlemlemiştik.

Yaklaşık son 1 aydır bile, ABD bono piyasasında resesyon fiyatlamasının öne sökmek ve tahvil faizlerinin geri çekilmesi kıymetli fiyatlarına dayanak sağlıyor. Altın fiyatları üzerinde resesyon beklentileri ve ABD tahvil faizleri etkili olmaya sürme edecektir. Enerji fiyatlarında jeopolitik riskler kaynaklı görülebilecek yükselişler, resesyon beklentilerini güçlendirerek kıymetli fiyatlarına dayanak vermeye sürme edebilir. Teknik olarak yükselişin devamı için 1,820 ve sonrasında 1,840 seviyelerinin döngü önemli olabilir.

FIRSATLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM
Rıdvan Baştürk – Baştürk Finansal Danışmanlık Kurucusu


Piyasaya kısa vade aybakım açısı ile bakanlar ons kıymetli için düştü veya yükseldi şeklinde yorum yapabilir ki haklılar. Sonuçta muayyen tek seviyeden yükseliş veya düşüş yaşanıyor. Fakat ons altına şöyle biraz uzaktan baktığımızda yaklaşık 2.5 yıldır ne yükseliş var ne dahi düşüş var. Mayıs 2020 döneminde 1750 abd seviyelerinde olan ons kıymetli, mevcut merkezde 1780 abd civarından işlem görüyor. Ons altının yerde uzun süreçte kendine tek trend oluşturamadığını görmekteyiz. 2.5 yıllık süreçte kabaca 2070 ile 1680 abd arasında sıkışıp kalan tek ons kıymetli görmekteyiz.

Piyasada trade edenler (kısa vadede) için fırsatlar mevcut. 1680 bölgesine yaklaştıkça alış fırsatlarının geldiğini söyleyebiliriz. Yukarıda ise, 2000 üzeri satış bölgesi olarak uyanıklık çekiyor. Ons altında 2.5 yıldır yaşanan yerde yataylık henüz ne kadar sürme edecek sorusunun cevabının ise olmadığını düşünüyorum. Bu süreçte pandemi, küresel faizlerin 0’a düşmesi, Rusya-Ukrayna olayları, küresel faizlerin yükselmesi, resesyon gibi sayı majör olaylar yaşandı; fakat ons kıymetli bahsettiğim bandını bozmadı. Bu nedenle mevcut doğru takip edilerek eldeki fırsatların ekonometrist gerektiğini düşünüyorum. Yoksa ons kıymetli kendine tek trend bulacak beklentisiyle uzun yıllar henüz beklenebilir.

İçerisinde bulunduğumuz konjonktür küresel enflasyonun yüksek olduğu yerde kapsamda bile özellikle Fed başdu olmak üzere birçok ülkenin faiz artırımlarına sürme ettiği tek süreç. Bu faiz tasarruf sürece ons kıymetli üzerinde baskıya neden oluyor. En azından yerde yılın sonuna kadar yerde tarafa önemli tek varyasyon beklemiyorum. Fakat 2023 yılı tüm piyasalar gibi ons kıymetli için dahi kritik olacaktır. ABD ekonomisinde yaşanan resesyon ve yerde resesyonun başka çeyreklere dahi yansıması akıllandırma faiz beklentilerini adî çekecektir. Asıl kritik nokta ise, enflasyonun seyri. ABD’takt gelen temmuz ertesi enflasyon ve ÜFE verileri tek gerilemeye işaret etmişti. Bu gerileme biraz henüz güçlenir veya en azından enflasyonda tepe yapıldığına yönelik sinyaller gelirse gelecek yıl faiz indirim beklentilerinin kuvvetleneceğini düşünüyorum. Benim beklentim 2023 ikinci yarısından itibaren faiz indirim beklentilerinin fiyatlanması yönündeydi. Son gelen verilerin akabinde mayıs-haziran 2023 festival için faiz indirim beklentilerinin mevcut olduğunu gördük. Bu tarz tek senaryonun ons kıymetli için destekleyeceği olacağını düşünüyorum.

Tabii içerisinde bulunduğumuz çevre sayı ansızın şey ile karşılaşmamıza neden olabilir. Bunu özellikle son iki yıldır iyi tek şekilde tecrübe edindik. Bu nedenle piyasada uzun vadeli tapın oluştururken bazen sürprizler ile karşılaşmak sayı tabiî olacaktır. Piyasada uzun vade beklentiler oluşturulabilir fakat güncel gelişmelere kayıtsız kalmamak gerekiyor.

ONS ALTINDA DÜŞÜŞ HAREKETİ OLUŞMASI DAHA AĞIR BASIYOR
Yusuf Kavak – Stratejist


Ons altında, 21 Temmuz’bile 1680 abd seviyesinin görülmesi sonrasında; 27 Temmuz’bile açıklanan Fed/FOMC kararları sonrasında Fed Başkanı Powell’dan gelen bazen güvercin ifadeler ile beraberce yükseliş ivme kazanmış, ABD’nin Tarım Dışı İstihdam ve Enflasyon verileri ve Fed yetkililerinden gelen açıklamalarla bile ortaya kaynak burgaç fiyatlamalara karşın; geçtiğimiz hafta 1807 abd seviyesi test edilmişti. Yeni haftaya, Çin’dahi açıklanan ekonomik verilerin beklentileri karşılayamaması ve Japonya’dan gelen zayıf nema verileri ile ortaya kaynak küresel kıymetli talebinde dahi düşüş olacağı beklentilerinin etkisiyle zayıf başladık.

Yine, geçtiğimiz hafta 104.65 seviyesine kadar gerileyen Dolar Endeksi’nin; son iki gündeki yükselişlerle 106,25 seviyesine kadar yükselmesi dahi tazyik unsuru oluşturmakta. Haftanın devamında; Fed/FOMC toplantı tutanakları, Fed yetkililerinden gelecek yeni izahat ve ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere’dahi açıklanacak bazen kritik dataların sonuçları ile fiyatlamalar şekil bulacaktır.Orta-uzun vadede ise; Fed’in faiz artırımlarının en azından enflasyonda kalıcılı tek düşüş ortaya çıkana kadar sürme edeceği gerçeği ve yine; Avrupa ve Asya gibi başka bölgelerde kalan nema riskleri dahi düşünülecek olursa; Ons altında yeni tek düşüş hareketi oluşması henüz ağır basıyor.

Teknik tarafta ise; mart ayından başlayan sakıt kanalın ihlal edilmesine karşın, 21 Temmuz’dan başlayan yukarı yönlü hareketin devamlılığı için güçlü tek görüntü henüz oluşmuş olumsuzlama. Bu kapsamda, 1755 seviyesinin altına kalıcılıkla inilecek olursa; 1685-1680 bölgesine gerçek yeniden satış baskısı oluşabilir.

Keza, yaklaşık olarak son tek ayda oluşan yükselişe karşın, önceki 4 ayda oluşan satışlar ile uzun vadeli görünümde oluşan “Fincan-Kulp Formasyonu”nda görülen bozulmayı bile göz önüne matlûp olursak; ilerleyen süreçte özellikle 1685-1680 bölgesinin altına inilmesi ile Pandeminin esasen (2020 Mart) yerde yana ilk kez 1525-1450 Dolar arasındaki bölgenin tek kez henüz gündeme gelmesi söz konusu olabilir.

Gram Altın tarafında ise,

Ons altında beklentim dahilinde oluşabilecek yeni satış baskısında abd bazında 10 dolarlık düşüş potansiyeli olmasına karşın; DolarTL’deki teknik olarak 18 TL seviyesinin döngü ve temel tarafta bile yazıda belirttiğimiz senaryonun oluşması durumunda; TL üzerinde yeniden oluşabilecek tazyik ile ilk etapta yüzde 8-10 düzeyinde tek yukarı yönlü hareket görülebilir.

Şöyle özetlersek; DolarTL’nin 18 TL’nin altında kalması durumunda potansiyel olarak 850 TL civarına gerçek gerileyebilecek gram altının, DolarTL’nin 18 TL’yi aşması durumunda yaşanabilecek yeni ivme sonrasında orta vadede 925-950 TL civarına konuşlanması olasılığını güçlü görüyorum.

ALTINDA ORTA VADEDE YÜKSELİŞ TEMPOSU OLUŞABİLİR
Seda Yalçınkaya Özer – İntegral Yatırım Araştırma Müdürü


Küresel piyasalar, 2022 yılına risk unsurları yüksek tek şekilde girdi ve öyle dahi sürme ediyor. Dün sabah Çin’in ekonomiyi desteklemek için faiz oranını 10 esas puan indirmesi ve makroekonomik verilerin beklentinin altında kalması algılamaları yeni tek Çin nema riskinin olabileceğine gerçek çevirdi. Bununla beraberce küresel piyasalarda Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) ne kadar saldıran faiz adımı sergileyeceği, Asya’daki salgına yönelik kapanmaların boyutu, enerji kriziyle göz bazen kalacak tek Avrupa ve yükselen enflasyon riskleri yatırımcıların güvenli liman varlıklara yönelimini güçlendiriyor.

Elbette ki şu zihin en güçlü güvenli liman abd ve bunun ons altında baskısını görüyoruz. Ancak yatırımcıların fiyatlanmaya tek risk unsuru için ons altını portföylerinde tutmaya sürme ettiklerini düşünüyorum. Buna karşın orta vadede yükseliş temposu oluşabilir yalnız 1830 seviyesindeki güçlü mukavemet üzerine yerleşmek için henüz erken. 1830 seviyesinin aşılmakta zorlanılması halinde 1830 – 1680 bandı arasında git gel sürebilir. 1830 üzerine yerleşmekte muvaffakiyetli olunması halinde ise 1918 seviyesine gerçek yükseliş eğilimi hız kazanabilir. Gram kıymetli yatırımcısı yerde merkezde geri çekilmeleri kurum fırsatı olarak görebilir. DolarTL’deki yükseliş trendi düşünüldüğünde onsta tek gevşeme olması halinde 965 – 940 bölgesinden yeni kurum pozisyonları değerlendirilebilir.

ALTIN KASIM SONRASINDA ALIM FIRSATI YARATABİLİR
Murat Özsoy – Biz Finansal Danışmanlık Kurucusu


Altın fiyatlarında yerde yıl sonuna kadar olan süreçte en belirleyici etken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artım politikasında ne yönde hareket edeceği olacak. Beklentime göre, eylül ayında 75 esas puan artışa sürme edecek olan Fed, ABD enflasyon artım hızını yıl bitmeden kontrol altına matlûp. Zaten Kasım ayından önce bunu mutlaka yapmak zorunda. Çünkü haziran, temmuz aylarında enflasyonu görerek faiz kararını veren Fed (Eylül’dahi dahi böyle olacak) takvime göre kasım ayında enflasyonu görmeden, ayın başında faiz kararını verecek. O nedenle kasım ayını riske edemeyeceği için eylül ve Ekim aylarında yine güçlü ABD abd endeksi teması izleyeceğiz niteleyerek tahmin ediyorum.

Şu andaki görünümde; 21 Eylül tarihine kadar olan süreçte 1800 abd üzerinde güçlü hareket etmesini işte ons kıymetli ekim-kasım aylarında biraz henüz az performans sergileyerek yine kasım sonrasına kurum fırsatları yaratabilir. 1757 doların altına tek geri istifa olmadığı müddetçe ons altındaki yukarı trendin sürme edeceğini düşünüyorum. Gram kıymetli yatırımcıları ise, şu anda 1022TL üzerindeki fiyat seyrinden emin şekilde pozisyonlarını koruyabilirler. Ons altında eylüldeki Fed toplantısına kadar işte pozitif harekete abd/TL kurundaki muhtemel yükseliş dahi eklenince gram altında 1.060TL üzeri seviyeler yetişkin olasılıkla gündeme gelecektir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.