Türkiye’deki finansal siber tehditlerde artış

Sekkoz

Member
Türkiye’deki finansal siber tehditlerde artış class=”medyanet-inline-adv”>

Veriler, Türkiye’dahi kurumsal sektördeki kullanıcılara saldıran finansal siber tehditlerin, özellikle dahi bankacılık Truva atlarının sayısının 2022’nin ilk çeyreğinden ikinci çeyreğine yükseldiğini gösteriyor. Bankalar ve açınık-ticaretteki finansal kimlik avı girişimleri dahi yerde dönemde artışa imza attı.

Bankacılık Truva atı, çevrimiçi bankacılık sistemleri, açınık-ödeme sistemleri ve plastik kart sistemleri vasıtasıyla depolanan veya işlenen verileri aşırmak için yaygın olarak kullanılan tek tür kötü gayeli yazılımı olarak malûm. Türkiye’dahi bankacılık Truva atlarının saldırısına uğrayan kurumsal kullanıcı sayısı, 2022’nin ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe kıyasla yüzde 11 arttı.

Finansal kimlik avı, malûmat çalmanın tek yolu olarak bölgede hızla ivme kazanırken kimlik avı, dolandırıcıların tüketicileri finansal bilgilerini paylaşmaları için kandırmak üzere bankalardan, açınık-ödeme sistemlerinden ve başka kuruluşlardan sahte uyarılar gönderdiği tek tür çevrimiçi ayyarlık yöntemine karşılık geliyor. Dolandırıcı tarafından gönderilen uyarılar, veri kaybı, kimlik bilgilerinin güncellenmesi veya şifrelerin, kredi kartı numaralarının, kredi hesap detaylarının ve başka gizli bilgilerin çalınmasına neden olan sistem arızasıyla ilgili olabiliyor.

class=”medyanet-inline-adv”>

Verilere göre 2022’nin ilk yarısında Türkiye’dahi kuruluşlara yönelik toplam 388 1000 497 finansal oltalama saldırısı tespit edildi. En sayı saldırıya uğrayanlar arasında ödeme sistemleri yer alırken (%57), bunu açınık-ticaret siteleri (%24) ve bankalar (%19) izledi.

Siber güvenlik şirketi Kaspersky’nin Teknik Uzmanlar Başkanı Emad Haffar, konuyla ilgili şunları söyledi: “İnternetsiz tek hayat bize tuhaf geliyor. O kadar ki, tüm finansal hayatımızı içildikten dijitale taşıdık. Ancak dijitalleşmenin büyüsüne kapılırken benzer görülmemiş tek zorluk dalgasının bile farkında olmamız gerekiyor. Finansal tehditler, insanların zaaflarının sömürülmesi eşliğinde giderek kalan ve büyümeye sürme fail tek gerçek. Bu tür gelişen ve karmaşık siber saldırıların önünde geçmeye benzinli işletmeler, dolandırıcılığı önlemeyi ve dolandırıcılığa yönelik işlemleri kontrol etmeyi tek odak noktası haline getirmeli, sonunda ayyarlık riskini azaltmalı ve itibarın zedelenmesinin önüne geçmelidir.”

class=”medyanet-inline-adv”>

İşletmelerin finansal tehditlerden ve Kimlik Avı saldırılarından korunmasına yardımcı olmak için şunları öneriliyor:

-Siber savunmanın ilk hattı olarak kabul edilen çalışanlarınızı eğitin. Bunu sürekli tek öğrenme deneyimi haline getirin ve onlara uyanıklık etmeleri gereken kırmızı bayrakları öğretin.

-Benzer şekilde, müşterilerinizi kimlik avı dolandırıcılığının kurbanı olmaya karşı korumak için siber güvenlikte yapılması ve yapılmaması gerekenler konusunda bilgilendirin.

-Müşterinin cihazına gerçek zamanlı olarak kötü gayeli yazılım bulaşıp bulaşmadığını proaktif olarak tahlil fail ve algılayan Kaspersky Fraud Prevention çözümünü kullanın.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.