Kooperatifim işitme engelimi dikkate almıyor. Sorunu nasıl uygulayabilirim?

zenrcade

Active member
S: Midtown East'te ortak bir dairede yaşıyorum ve ciddi işitme kaybı nedeniyle dairemdeki dahili telefonu kullanamıyorum. Bina beni barındıracak hiçbir şey yapmadı. Acil bir durumda telefon kullanılamaz. (İnterkomlar işiten komşularım için de pek iyi çalışmıyor.) Söylenenlerin bir kısmını duymama izin verebilecek bir hoparlörlü interkom önermek istiyorum. Yasa, engelli bir kişi için işleyen bir dahili telefon sistemi hakkında ne diyor?

C: Kooperatifiniz engelliliğinize uygun olmalı ve sizi arayanları tam olarak duyabilmenizi sağlayacak bir dahili telefon sistemi sağlamalıdır.

Intercom sistemleri, kooperatif binaları da dahil olmak üzere New York City'deki apartmanların çoğunda kanunen zorunludur. Binaların ayrıca federal Adil Konut Yasası ile eyalet ve şehir insan hakları yasalarına uygun olarak engelli bireyler için makul konaklama olanakları sağlaması da gerekmektedir.

Manhattan'daki ayrımcılıkla mücadele hukuku uzmanı Ali Frick, işinize yarayan bir interkom sisteminin “kanunlar açısından neredeyse kesinlikle yeterli kabul edileceğini” söylüyor.

Şehir kanunu, kooperatifin makul konaklama sağlamasını gerektirmektedir. İşitme kaybınıza uygun interkom sistemini bina yönetiminden talep edebilirsiniz. New York Kamu Avukatları Engellilik Adalet Programı kıdemli avukatı Maureen Belluscio, ne talep ettiğinizi ve neden farklı bir interkom sistemine ihtiyaç duyduğunuzu açık bir şekilde belirtin; ancak engelliliğiniz hakkında çok fazla ayrıntıya girmenize gerek olmadığını söylüyor. Faiz. Diğer cihazların binanın hizmetlerini kullanmanıza nasıl izin verdiğini açıklayın ve daha önce yaptığınız interkom talepleri hakkında bilgi verin.

Bina yönetimi cevap vermezse “çok geçerli” bir ayrımcılık durumudur. New York emlak ve ayrımcılık avukatı Andrew Lieb, mahkemenin muhtemelen değişiklik emrini vereceğini ve hatta duygusal sıkıntı gibi şeyleri telafi etmek için size parasal tazminat ödenmesine karar vereceğini söylüyor.

Bay Lieb'e göre, kooperatifin talebinize yanıt vermemesi ve kabul edilebilir bir çözüm bulmak için (“işbirlikçi diyalog” adı verilen bir yöntemle) sizinle birlikte çalışamaması, şehir hukuku uyarınca yasal işlem başlatılmasının ayrı bir nedenidir. “Bu okuyucu yalnızca bir hoparlör değil, görsel bir arayüz talep etmeli ve almalıdır” dedi. “Okuyucunun kooperatif içinde ikinci sınıf vatandaş konumuna düşürülmek yerine, konuşulanların tamamını anlama hakkı vardır.”

İşiten komşularınıza evlerinde de çalışır durumda interkom bulunması gerektiğini söyleyebilirsiniz.

Konut emlak haberleriyle ilgili haftalık e-posta güncellemeleri için buradan kaydolun.