Kazakistan'da renklerle canlanan sade bir oda

zenrcade

Active member
2022'nin sonunda Kassym Baimukhametov, Kazakistan'ın en büyük şehri Almatı'da yaşıyordu ve birçok insanın aşina olduğu bir sorunla karşılaştı: kira çok yüksekti.

İşletme ve teknoloji alanında proje yöneticisi olarak çalışan 38 yaşındaki Bay Baimukhametov, “Kira fiyatları arttığı için kendi dairemi almaya karar verdim” dedi. “Evren bana işaretler verdi.”

Kira ödemek yerine gayrimenkul yatırımı yapmaya karar verdi. Fazla alana ihtiyacı olmadığı için stüdyo daire aramaya başladı ve 31,5 milyon Kazak tengesine (60.000 ABD Doları) 388 metrekarelik yeni bir daire buldu. Şubat 2023'te kapandı.

“Kendimi küçük hissettim” diye itiraf etti. “Ama fiyatı iyiydi ve şehir merkezinde iyi bir konumdu.”

Kutu şeklindeki odanın alçak tavanı, küçük pencereleri vardı ve aslında hiçbir özelliği yoktu ama bu Bay Baimukhametov'u rahatsız etmedi. “Tamamen boştu, bu da onu benim için mükemmel kılıyordu” dedi. “Tasarımın istediğim gibi olmasını istedim, böylece herhangi bir yıkım işi yapmamıza gerek kalmayacak.”

Burayı kişiselleştirilmiş bir eve dönüştürme konusunda yardım almak için FM Interiors'ın kurucusu ve Instagram'da takip ettiği bir tanıdığı olan 27 yaşındaki Fariz Mamedov'a başvurdu. Bay Baimukhametov, genç tasarımcının kendi dairesini coşkuyla yenilediğini görmüş ve evine benzer enerjiyi getirecek biriyle çalışmak istiyordu.

Boş daireyi gezdikten sonra Bay Mamedov, en az altı farklı iç tasarım seçeneğinin çizimleriyle geri döndü. Bay Baimukhametov, “Ben ilkini seçtim” dedi. “Senkronizeydik. Dört alana ihtiyacım vardı: bir mutfak, bir oturma odası, bir banyo ve biraz yatak odası alanı – ve bunlar ilk çizimde yer aldı.”

Elbette mesele sadece alanı farklı işlevlere bölmek değildi. Hem Bay Baimukhametov hem de Bay Mamedov daireye ciddi bir tarz kazandırmak istedi.

Bay Mamedov Rusça olarak “Kalbim İskandinav tasarımı için atıyor” dedi ve Bay Baimukhametov onun adına tercüme yaptı.

Bay Baimukhametov, temiz heykelsi formlara vurgu da dahil olmak üzere İskandinav tasarımıyla pek çok paralelliğe sahip olan Japon tasarımının hayranıdır. “Birbirimize yakışıyoruz” dedi.

Bay Mamedov, farklı oldukları noktanın renk konusundaki düşüncelerinde olduğunu söyledi. Bay Baimukhametov özellikle tasarım sürecine sessiz nötrlerden oluşan rahat bir renk paleti ile başlarken, Bay Mamedov cesur tonlarla eve canlılık kazandırmak istedi.

Sonunda Sayın Memmedov kazandı. Proje ilerledikçe Bay Baimukhametov, “Önerdiği her fikri temelde onayladım” dedi.

Bay Mamedov, ayrı alanlar oluşturmak için, oturma odasından kemerli bir kapıdan girilen ve mahremiyet için perdelerle kapatılabilen köşe uyku alanının etrafına duvarlar ördü. Duvarlardan biri, uyku alanında bir dolabın ve karşı tarafta ise ön kapıdaki bir dolabın sığabileceği kadar kalın.

Bay Mamedov, banyoda makyaj masası ile küvet arasına kemerli bir açıklık daha ekledi. Güneş ışığını yansıtmak ve odalara görsel derinlik kazandırmak için hem giriş holüne hem de mutfağa aynalı kapılar yerleştirdi.

Ancak Bay Mamedov'un en etkili görsel hilesi renk kullanımıydı. Cesur tonlardaki heykelsi mobilyaları seçerek, Bay Baimukhametov'un misafirlerinin, odanın Lilliputvari boyutlarını neredeyse unutacakları nesnelerden o kadar etkileneceği bir ortam yaratmak istedi.

Bay Mamedov, “Bu parçalara dikkat çekmek için İskandinavya'nın ikonik mobilyalarını kullandım” dedi. “Konukların odak noktası dairenin büyüklüğü değil, bireysel nesnelerdir.”

Bu parçalar arasında Norveçli tasarımcı Terje Ekstrøm'un oturma odasında kumaş tüplerden oluşmuş gibi görünen parlak sarı Ekstrem şezlong yer alıyor.

Mutfak ve oturma odası arasında, Verner Panton imzalı Hive sarkıt lambayla aydınlatılan ve sarı, kırmızı ve açık mavi renkte Fritz Hansen ve Hay imzalı farklı sandalyelerle donatılmış, geri dönüştürülmüş plastik şişe kapaklarından yapılmış bir masa tablasına sahip kompakt, yuvarlak bir yemek masası var. Ayrıca Nanimarquina için Jaime Hayon imzalı, dünya dışı karakterlerin bir renk cümbüşü içinde tasvir edildiği bir halı da var.

Mayıs 2023'te inşaata başlandıktan sonra Eylül ayında kirli işler tamamlandı ve Ocak 2024'e kadar mobilyaların gelişi devam etti. Mobilya dahil toplam maliyet yaklaşık 27 milyon Kazak tengesi (51.500 ABD Doları) oldu.

Eski kiralık dairesiyle karşılaştırıldığında Bay Baimukhametov'un kompakt yeni evi, yaşam tarzında önemli bir gelişmedir. “Onu seviyorum” dedi. “Bazen orada durup kendime 'Burası benim dairem mi?' diye soruyorum. Buna inanamıyorum çünkü istediğim her şey buydu.”