Ford, Detroit'teki Michigan Merkez İstasyonunu kurtarıyor ve kendi geleceğini planlıyor

zenrcade

Active member
Cristian Rubio, Detroit'in güneybatısında büyürken, mahallesinin üzerinde yükselen kullanılmayan tren istasyonunu hiçbir zaman özellikle merak etmemişti. Şehir merkezinin birkaç kilometre batısında bulunan bina, kentsel çürümenin en görünür sembollerinden biriydi ve bu düşüşü yakalamak isteyen fotoğrafçılar için popüler bir hedefti.

Rubio'nun ilgisi lisedeyken, memleketli rapçi Eminem'in tonozlu tavanları ve yüksek sütunları, kırık pencereleri, gökkuşakları, grafitileri ve parçalanmış mobilyalarıyla harap olmuş Beaux Arts binasının içinde yürüdüğü 2009 müzik videosu “Beautiful”u izledikten sonra yoğunlaştı.

20 yıl önce ortabatı Meksika'daki Jalisco'dan güneybatı Detroit'e taşınan bir Meksika restoranının yöneticisi olan 29 yaşındaki Rubio, “O zamandan beri, “Terk edilmiş olsun ya da olmasın, içeri girmek istedim” dedi. “Artık şansımız var.”

Ford Motor Company, Michigan Merkez İstasyonu'nu 2018 yılında zengin Moroun ailesinden 90 milyon dolara satın aldı ve o zamandan beri onu orijinal güzelliğine kavuşturmak için yüz milyonlarca dolar harcadı. Ford'un planı, çalışanları, bağımsız girişimler ve mobilite ve ulaşım konularında çalışan şirketlerle bir işbirliği ve yenilik merkezi yaratmaktır. Buna ek olarak şirket, gelecekte perakende satış mağazaları, gezi restoranı, etkinlik alanı, otel ve yakınlarda muhtemelen Amtrak hizmetiyle istasyonu topluluk için bir buluşma yeri haline getirmeyi umuyor.

6 Haziran'da Bay Rubio, resmi yeniden açılışı kutlamak için Eminem ve diğerleriyle birlikte açık hava konserine katılacak 15.000 kişi arasında yer almayı planlıyor.

1913'te tamamlanan istasyonda, 1940'larda zirveye ulaşan günde 4.000'den fazla yolcu vardı. 1988'de kapandı ve zamanla hurda satıcıları, vandallar, grafiti sanatçıları, şehir kaşifleri ve evsizler için bir mıknatıs haline geldi.

Ford Motor Company'nin başkanı William Ford, şu anda büyük büyükbabasının 1903'te kurduğu şirketi yönetiyor. Ford, “Sektörümüz radikal bir değişimle karşı karşıya ve bu değişim buraya gelmeli” dedi. “Bunun Michigan Merkez İstasyonu için mükemmel bir amaç olduğu bana açıktı.”

Şöyle ekledi: “Detroit'in bir kez daha geleceğin icat edildiği bir yer olmasını ve Motor City unvanını gelecek nesiller için korumasını istiyoruz.”

Ford, eski bir kitap deposu olan Newlab da dahil olmak üzere şirkete ait diğer binaların yanı sıra, sonunda binlerce kişiye istihdam sağlayacak ve merkez noktası tren istasyonu olacak olan 12 dönümlük bir kampüs inşa etmek için toplamda yaklaşık bir milyar dolar harcayacak. Geçen yıl açılan ve şu anda 97 startup ve 600 civarında çalışana ev sahipliği yapan kapı.

Şirket, canlı ve kentsel ortamıyla istasyonun, otonom, elektrikli ve hibrit araçlarla geleceğini planlayan son derece rekabetçi otomotiv endüstrisi için zor bir zamanda en iyi yetenekleri çekeceğini umuyor. Şirket, kampüsün çoğunluğunun üç ila beş yıl içinde faaliyete geçmesini bekliyor. İlk kiracılar haziran ayında istasyona taşınacak ve bazı Ford çalışanları sonbaharda istasyona taşınacak.

Ancak yenileme ve açılış heyecanının yanı sıra işletmeler ve yatırımcılar için fırsatlara rağmen, Bay Rubio gibi uzun süredir bölge sakinleri bunun çevredeki mahalleler üzerinde yaratacağı etki konusunda endişeleniyor.

Özellikle Ford'un istasyonu satın almasından bu yana artan emlak fiyatları, vergiler ve kiralar ve yabancıların mülk satın almaya çalıştığı gerçeği göz önüne alındığında, “Pek çok insan soylulaştırma konusunda endişeli” dedi. Bazı sakinler, emlakçıların ve satın alacak ev arayan yatırımcıların kendilerine defalarca ulaştıklarından şikayet ediyor ve bu durum, yakındaki St. Anne Caddesi'ndeki en az bir sakinin mülküne “satılık değil” tabelası asmasına neden oluyor.

İstasyon, bazılarının “Güneybatı” olarak adlandırdığı, daha işçi sınıfının yaşadığı Mexicantown sınırındaki eski ama şimdilerde popüler bir mahalle olan Corktown'da bulunuyor.

Corktown bir zamanlar Tiger Stadyumu'na ve bir dizi İrlanda barına ev sahipliği yapıyordu. Son yıllarda, Aziz Patrick Günü geçit töreni gibi gelenekleri sürdürürken ve bir İrlanda-Amerikan sosyal kulübü olan Detroit Gal Ligi'ne ev sahipliği yaparken, burada yeni restoranlar ve barlar ortaya çıktı. Yeni, modern apartmanlar, çoğunlukla eski müstakil evlerden ve yarı müstakil evlerden oluşan konut stokunu genişletti.

Tren istasyonunun hemen arkasındaki Mexicantown, etnik restoranlar, tortilla fabrikaları, taco ve burrito yiyecek kamyonları, pastaneler ve duvar resimlerinin yanı sıra her yıl düzenlenen Cinco de Mayo geçit töreniyle güçlü bir Latin varlığına sahiptir. Zamanla, farklı etnik ve ırksal geçmişe sahip insanlar topluluğa taşınarak daha çeşitli bir nüfus ortaya çıktı.

Tren istasyonunun gölgesinde bir tamale dükkanı olan Tamaleria Nuevo León'un ikinci nesil sahibi Susana Villarreal-Garza (63), restoran müdürü Rubio'ya benzer duyguları dile getiriyor.

Bayan Villarreal-Garza, “Burada yaşayan ve 30, 40, 50 yıldır burada olan insanların bu vergi artışını karşılayamayacaklarından ve dışarı atılacaklarından endişeleniyorum” dedi. Ford istasyonu satın aldıktan sonra “ilk iki hafta içinde” dedi, “Her yerdeki emlakçılardan telefonlar aldım.” Hepsi onun evini listelemek istiyordu.

Ayrıca Florida ve New Jersey'deki restoranını satın almak isteyen insanlardan da telefonlar aldı. “Haftada en az yedi kez gelip kapıyı çaldılar” dedi. Biri 800.000 dolar teklif etti.

“Hayır dedim.' 'Fiyatınız nedir?' diye sordular. 'Fiyatım yok, satılık değilim' dedim.”

Emlakçılar ona, on yıl önce yaklaşık 35.000 dolar değerinde olan evi için 300.000 dolar alabileceklerini söylediler.

2005'ten bu yana tren istasyonunun yakınındaki teraslı bir evde yaşayan 75 yaşındaki Robert Warfield ise duruma farklı bakıyor. Ford'un yenilenmesini ve bunun sonucunda mülk değerlerinde meydana gelen artışı memnuniyetle karşılıyor. Kötüleşen tren istasyonunun emlak fiyatlarını düşürdüğünü söyledi.

Bing Gençlik Enstitüsü'nün operasyon müdürü Bay Warfield, “O kadar köhne görünüyordu ki, moral bozucuydu” dedi. “Odanın içindeki bir fil gibiydi: Topluluğun ortasında bu hiçlik canavarı vardı.”

Bay Warfield, şişirilmiş fiyatlarla satış yapan sakinlerin kitlesel bir göçünü beklemiyor. “Bu insanların bu toplulukta kökleri var” dedi. “Ve sanırım topluluğun değerinin artık tanındığı gerçeğini takdir ediyorlar.”

Mexicantown'da büyüyen ve “satılık değil” tabelasını asan kamyon tamircisi Richard Gonzalez (53), Ford'un duyurusundan bu yana buraya taşınan yeni sakinler de dahil olmak üzere değişikliği memnuniyetle karşılıyor. “Onu seviyorum” dedi. “Mallarına sahip çıkmaya çalışıyorlar. Bunu sevdim.”

Ford'un yüzde yüz iştiraki olan Michigan Central'ın genel müdürü Joshua Sirefman, şirketin toplumun ihtiyaçlarının farkında olduğunu ve düzenli olarak diyalog içinde olduğunu, bölge sakinleri ve kuruluşlarla etkileşimde bulunduğunu söyledi: “İhtiyaçların oldukça farkındayız. Bizim büyümemiz herkesin büyümesini desteklemeli.”

Detroit Belediye Başkanı Mike Duggan, değişimin “genel olarak insanları ilgilendirdiğini” kabul ederken şunu ekledi: “Çoğu insanın mülk değerlerinin yükselmesinin iyi bir sorun olduğunu düşündüğünü söyleyebilirim.”

Şöyle devam etti: “Son on yılda hiçbir mahallede konut fiyatlarının güneybatı Detroit kadar arttığı görülmedi. Emlak fiyatları üç katına çıktı ve bunun sonucunda bölge sakinleri muazzam bir servet elde etti. Bana göre bu bölgedeki değişimlere karşı en iyi koruma bu.”

Bay Duggan, bazı bölgelerde kiraların keskin bir şekilde artması nedeniyle kiracıların o kadar şanslı olmadığını söylüyor.

Kentin, bölgede 550 uygun fiyatlı kiralık ünite inşa etmek için Konut ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 30 milyon dolar hibe aldığını ve daha uygun fiyatlı konut projelerinin planlandığını söyledi.

McShane's Irish Pub'ın sahibi ve Corktown İş Birliği başkanı Bob Roberts, artan kiralar nedeniyle son iki yılda Corktown'dan taşınan yarım düzineden fazla müşteriyle konuştuğunu söyledi. İstasyonun yenilenmesini memnuniyetle karşılarken, kendi kirasının da bu yıl yüzde 30 arttığını söyledi. Yükselişin devam etmesinden korkuyor.

Ford'un duyurusundan bu yana başka gelişmeler de yaşandı. Yakınlarda bir butik otel ve lüks apartmanlar inşa edildi. Mayıs ayında ise şehrin yarı profesyonel futbol kulübü Detroit City FC, Hamtramck'taki mevcut konumundan Corktown'a bir stadyum inşa edeceğini duyurdu.

Bay Ford için istasyon gurur verici bir başarı ve muhtemelen Detroit'teki aile mirasının bir parçası.

“Genç bir adam olarak bu istasyona geldiğimi ve bunun şimdiye kadar gördüğüm en muhteşem bina olduğunu düşündüğümü hatırlıyorum. Zamanla Detroit'in düşüşünün sembolü haline geldi” dedi. “Her gün istasyonun önünden geçiyordum ve kendimle 'ya şöyle olsaydı' tartışması yapıyordum ve kendime şu soruyu soruyordum: 'Ya onu anlamlı bir şekilde hayata döndürmenin bir yolunu bulsaydım?'”