Yurtdışı telefon IMEI kaydı nasıl yapılır? Aktüel 2022 IMEI kayıt fiyatı

Leila

Global Mod
Global Mod
Yurtdışı telefon IMEI kaydı nasıl yapılır? Aktüel 2022 IMEI kayıt fiyatıTelefon meblağlarının artmasıyla, yurtharicinden telefon getirmek cazip hale geldi. IMEI kaydı olarak da geçen, yurtdışı telefon kayıt nasıl yapılır? 2022 IMEI kayıt fiyatı ve tüm merak edilenler burada.

Yurtdışı telefon kayıt nasıl yapılır? 2022 Eylül ayı prestijiyle süreksiz IMEI uzatma hizmetinin sonlandırılmasıyla birlikte yeniden sorulmaya başladı. Yurtharicinden en epeyce getirilen telefon olduğundan iPhone üzerinden konuşalım. iPhone 14 Türkiye fiyatı 31.000 TL’ye başlıyor. Amerika, Japonya, Bulgaristan, Gürcistan, Almanya, İtalya, iPhone 14’ü Türkiye haricinde hangi ülkeden alırsanız alın epeyce daha ucuza denk geliyor. Yurtharicinden iPhone getirmek daha ucuza olsa da “yurtdışı telefon kayıt harcı” ismi altında bir bedeli var; IMEI kayıt ücreti. Pekala, yurtdışı telefon getirmek istediniz, kayıt için hangi adımları izlemeniz gerekiyor? Bu rehber yazıda IMEI kaydı, pasaporta telefon işletme nasıl yapılır başta olmak üzere merak edilen soruları yanıtlıyoruz.


iPhone 14 yurtdışı meblağları: iPhone en ucuz hangi ülkede?

1 hf. evvel eklendi




Yurt haricinden gelen telefon kaydı nasıl yapılır
📱



  1. BTK IMEI kayıt hakkı sorgulama sitesine girerek, yurtdışı telefon kayıt hakkınız olup olmadığını öğrenin.
  2. Bankalar, vergi daireleri yahut sisteme entegre ödeme kuruluşlarına harç fiyatını yatırın. (T.C. kimlik numaranız ve aygıtın IMEI numarası yazmalı)
  3. e-Devlet üzerinden “BTK IMEI kayıt” sayfasına girip gerekli ayrıntıları doldurarak (IMEI no, yurda giriş yapılan doküman tipi, yurda giriş tarihi gibi) IMEI kayıt sürecini gerçekleştirin.
  4. IMEI sorgulama sayfasında “Yolcu birlikteinde kaydedilen cihaz” yazıyorsa, IMEI kayıt süreci gerçekleştirilmiştir.
Pasaportsuz IMEI kaydı nasıl yapılır
🛂



Pasaportsuz IMEI kaydı
yapılır mı? sorusu da epeyce soruluyor. Yurtharicinden getirilen telefonlar sırf pasaporta kaydedilebilir bilgisi yanlış demeyelim de eksik bilgi diyelim. e-Devlet Kapısı üzerinden pasaportsuz imei kayıt mümkün lakin bir kaidesi var; Şayet, Kıbrıs üzere pasaport olmadan, T.C. kimlik kartıyla giriş – çıkış yapılabilen bir yerden telefonu aldıysanız, IMEI kaydı için pasaporta gereksiniminiz yok. Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işleminigerçekleştirebilirsiniz. IMEI kayıt hakkınız var ise, pasaportsuz kimlik ile IMEI kaydı için aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Harç bedelini yatırın. (T.C. kimlik numaranız ve kayıt edilecek aygıta ilişkin IMEI numarasını belirtmelisiniz.)
  2. BTK IMEI kayıt sayfasına gidin.
  3. Bilgilendirme sayfasındaki notları okuyup “Devam et”e tıklayın.
  4. Bilgilendirme ekranında yurda giriş yapılan evrak çeşidini “Nüfus cüzdanı yahut ID kart” olarak seçerek ilerleyin.
Yurtdışı telefon süreksiz kayıt nedir, nasıl yapılır
❓



iPhone süreksiz kayıt nasıl yapılır? sorusu da hayli geliyor. Geçici IMEI kaydı yaptırmak ne manaya geliyor ondan bahsedelim. Süreksiz kayıt, ülkelere giriş çıkışın güç olduğu pandemi devrinde getirilen, yurt dışı aygıtların sıkıntısız kullanmasını sağlayan bir süreç. Ülkeye giriş yapan bir kişi, süreksiz IMEI kayıt süreciyle, BTK tarafınca tanınan 120 günlük süreyi 2 daha daha uzatabiliyordu. 12 Eylül prestijiyle, e-Devlet üzerinden IMEI uzatma bitti. BTK süreksiz kayıt sayfası artık açılmıyor. Bu niçinle, yurtdışı telefon süreksiz kayıt yapılır, geci kayıt uzatma yapılır diyen sitelere, bireylere prestij etmeyiniz.


Süreksiz IMEI uzatma hizmeti sonlandırıldı

5 gün evvel eklendi




IMEI kayıt kuralları
ℹ



  1. IMEI kaydı için size ilişkin yurda giriş yapılan evrakın son 3 yıl ortasında rastgele bir aygıt kayıt sürecinde kullanılmamış olması
  2. Türkiye’ye giriş yaptığınız tarih üzerinden 365 günlük hak düşürücü mühletin geçmemiş olması
Yurt dışı telefon kayıt şartları bunlar. IMEI kaydı hakkında bilinmesi gereken öteki konular:

  • Kayıt hakkınızın olması gerekir. Daha evvel kayıt yaptırdıysanız, kayıt yaptırdığınız yıl ve takiben 2 yıl yeni kayıt hakkınız bulunmaz. daha sonraki yılın girmesiyle (1 Ocak itibariyle) kayıt hakkınız doğar.
  • Yurtharicinden getirdiğiniz telefonu kayıt ettirmeden (kayıtsız olarak) en çok 120 gün kullanabilirsiniz. Bu mühlet sonunda hala kayıtlı değilse aygıt, irtibata kapatılır.
  • Kayıt kademesinde, IMEI numarasını (*#06# tuşlarına basarak öğrenebilirsiniz) yanlış girerseniz, daha sonradan düzeltemezsiniz.
  • IMEI kaydı için bireye ilişkin giriş yapılan evrakın son 3 yıl arasında rastgele bir aygıt kayıt sürecinde kullanılmamış olması gerekir.
  • e-Devlet’e giremiyorsanız/e-Devlet şifreniz yoksa, operatörlerin abone kayıt merkezlerine başvurabilirsiniz.
  • Dekont üzerinde kayıt yapılmak istenen aygıtın 15 haneli IMEI numarasının, yurda giriş yapan doküman sahibinin ismi ve soyadı ile TC. kimlik numarasının yazması gerekir.
  • Harç parasını yatırdıktan daha sonra, e-Devlette kayıt sürecini son etabına kadar tamamlamanız gerekir. Kayıt süreci onaylandıktan daha sonra 8 basamaklı müracaat takip numarası bir yere kaydedilmelidir.
  • Yolcu birlikteinde getirilen telefon kullanım müsaade harcı ödemesi, kredi kartı ve EFT ile yapılabiliyor.
  • Yurtharicinden getirteceğiniz telefonu başkasının pasaportuna kayıt ettiremezsiniz. Ayrıyeten kaydı yapılan aygıt, sadece kayıt yaptıran pasaport sahibinin T.C. kimlik numarasına kayıtlı telefon numarasıyla kullanılabilir.
  • Ticaret Bakanlığı, kargo ile gelen yahut internet üzerinden satılan aygıtların kayıt altına alınmasına müsaade vermiyor.
  • Yurtharicinden gelirken iki adet aygıt getiremezsiniz. Yalnızca 1 adet getirme ve kaydetme hakkınız vardır.
  • Türkiye’de kısa vadeli kalacaksanız, aygıtı 120 gün boyunca kayıtsız kullanabilirsiniz. Bu mühlet ortasında kayıt edilmezse irtibata kapatılır.
  • Pasaportunuza kayıtlı görünen aygıtların kayıt süreçlerini BTK IMEI kaydı iptal sayfasından iptal edebilirsiniz.
  • Türkiye’den aldığınız telefon kayıt dışı çıktıysa, bu, ayıplı maldır ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da belirtilen haklardan faydalanabilirsiniz.
IMEI kayıt fiyatı ne kadar
🏷



IMEI kaydı kaç TL? merak edenler için, yurtdışı telefon kayıt harcı öteki bir deyişle IMEI kayıt fiyatı 2022 Eylül ayı prestijiyle 2732 TL. Yeri gelmişken, son 10 yılda yurtdışı telefon kayıt fiyatı ne kadar arttı? ona da değinelim.

  • IMEI kayıt fiyatı 2012 – 100 TL
  • IMEI kayıt fiyatı 2013 – 115 TL
  • IMEI kayıt fiyatı 2014 – 119.5 TL
  • IMEI kayıt fiyatı 2015 – 131.5 TL
  • IMEI kayıt fiyatı 2016 – 138.5 TL
  • IMEI kayıt fiyatı 2017 – 149.2 TL
  • IMEI kayıt fiyatı 2018 – 500 TL
  • IMEI kayıt fiyatı 2019 – 1500 TL
  • IMEI kayıt fiyatı 2020 – 1838.7 TL
  • IMEI kayıt fiyatı 2021 – 2006 TL
  • IMEI kayıt fiyatı 2022 – 2732 TL
Kayıt dışı olduğu tespit edilen IMEI ne demek
❓



Yurt ortasından satın aldığınız iPhone’un IMEI numarasını sorgulattığınızda, “Kayıt dışı olduğu tespit edilen cihaz” uyarısı mı aldınız? Yasal yollarla ithal edilen aygıt ayrıntılarının Taşınabilir Aygıt Kayıt Sisteminde yer alması için ithalatçı firmanın BTK’ya bildiriminde bulunması gerekiyor. İthal edilen aygıtların bildirimi ve kaydı yapılmadan satışı yasak, tespit edilmesi durumunda bağlantıya kapatılıyor.

IMEI bilgisinin değiştirilmiş olduğu (klon) sebebi öne sürülerek yasal ihtar bildirisi aldıysanız, endişelenmeyin. Aygıtın gerçek sahibi olduğunu belgelediğiniz taktirde, tek çizgiyle eşleştirmek suretiyle kullanıma açtırabilirsiniz.


Yurt dışı telefon kayıt müddeti ne kadar
⌛



IMEI kayıt fiyatını ödemeden yurtdışı telefon kaç ay kullanılır? diye merak ediyor olabilirsiniz. Yurt haricinden gelen telefon ne kadar açık kalır? öteki bir deyişle telefonun kapanmaması için pasaport telefon kaydı kaç gün ortasında yapılmalı? sorusunun cevabı epey net; 120 gün. Yurtharicinden satın aldığınız iPhone yahut öteki bir telefonu kayıt yaptırmadan 120 gün boyunca kullanabilirsiniz. Yani IMEI kayıt fiyatının çabucak ödenmesi gerekiyor. Bu noktada aklınıza şu soru gelebilir: Yurt haricinden gelen telefon kaydı yapılmazsa ne olur? 120 gün ortasında IMEI kaydı yaptırmazsanız, telefon kayıt dışı olması niçiniyle iletişime kapatılır.


e-Devlet IMEI kayıt hakkı sorgulama
📲



  1. e-Devlet kapısında BTK kayıtlı cihazlarım ve kayıt hakkı sorgulama sayfasını açın.
  2. “Kayıt yaptırabilirsiniz” yazısını görüyorsanız, yurtharicinden aldığınız telefonun IMEI kayıt sürecini gerçekleştirebilirsiniz.
IMEI sorgulama nasıl yapılır
❓



  1. e-Devlet üzerinden BTK IMEI sorgulama sayfasına gidin.
  2. IMEI numarasını kutucuğa girin. (telefonun numara çevirme ekranında *#06# tuşlayarak öğrenebilirsiniz.)
  3. Sorgula butonuna tıklayın.
  4. Telefonunuzun IMEI kaydı yapılmışsa, “İthalat yoluyla kaydedilen IMEI” muharrir.
Yurt haricinden gelen telefon kaydı ya da daha kısa formuyla IMEI kaydı nasıl yapılır? anlattık. Yurtharicinden gelen telefon kaç günde kapanır, kayıt müddeti ne kadardır, pasaportsuz telefon kaydı mümkün mü? üzere yurtharicinden telefon getirmek isteyenlerin başına takılan birçok soruyu yanıtlamaya çalıştık. Bu ortada, kaçak imei kaydı, süreksiz imei kaydı yahut imei kayıt uzatma yaptığını tez eden bireylere lütfen paranızı kaptırmayın.