RSV aşısı kaç TL? SGK karşılıyor mu?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
RSV aşısı kaç TL? SGK karşılıyor mu?Vatandaşın merakla araştırdığı husus olan RSV hakkında ayrıntılar haberimizde yer alıyor. Pekala, RSV aşısı kaç TL? SGK karşılıyor mu? RSV tehlikeli mi, kimlerde görülür? RSV nedir? RSV’den korunmak için neler yapılmalıdır? RSV nedir? RSV belirtileri nelerdir? İşte ayrıntılar haberimizde…

RSV AŞISI KAÇ TL? SGK KARŞILIYOR MU?

RSV aşısı 5 bin TL civarında fiyatı bulunuyor. SGK aşıyı karşılamıyor lakin raporlu olarak aşı alındığında daha avantajlı fiyatla aşı alınabiliyor. Raporla fiyatta indirim oluyor mu ya da ne kadarını SGK karşılıyor, bunun karşılığını rapor ve reçete ile eczaneye gittiğinizde öğrenmeniz mümkün oluyor.

RSV NASIL BULAŞIR?

Diğer teneffüs yolu enfeksiyonları üzere, RSV de oldukça bulaşıcı. Havadan bulaşan virüs hapşırma, öksürme ve öpüşme yoluyla yayılıyor.

Virüsün bedene gözler, burun yahut ağız yoluyla girebileceği belirtiliyor. hem de kontamine yüzeylere yahut objelere dokunduktan daha sonra yüzlerine dokunan bireylere de bulaşabilir.

RSV çoklukla üç ila 8 gün boyunca bulaşıcılığını koruyor. Lakin CDC’ye nazaran enfekte bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar, virüsü 4 hafta boyunca yaymaya devam edebilir.

RSV NEDİR?

RSV virüsü, parainfluenza virüs ailesine mensup olan ve teneffüs yollarını gaye alan bir RNA virüsüdür. Her yaştan kişiyi enfekte edebilse de bilhassa emzirme devrindeki bebeklerde ve küçük çocuklarda enfeksiyona niye olur. Yetişkinlerde ise yavaşça soğuk algınlığı semptomları oluştursa da değerli bir sıhhat problemine niye olmaz.

RSV, hava yoluyla yahut öksürük kararı havada asılı kalan virüs içerikli damlacıklar yoluyla bulaşır. Damlacıkların ortamdaki eşyalara bulaşması kararı, temas yoluyla damlacıkların ağza yahut buruna gdolayılmesi de öbür bir bulaşma yoludur.

Yapılan araştırmalar, RSV’nin çocuklarda en sık görülen akciğer enfeksiyonu etkenlerinden biri olduğunu ortaya koymuştur. ABD Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezi’nin (CDC) datalarına bakılırsa, Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 57,000’nin üzerinde 5 yaşın altındaki çocukta RSV enfeksiyonu tespit edilmektedir. Bu enfeksiyonlar çoğunlukla Eylül ayı ile Mayıs ayı içinde mevsimsel olarak görülür.

RSV’NİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

RSV çoklukla yavaşça, soğuk algınlığı olaylarında görülen belirtilere benzeri bulgulara yol açar. Bu doğrultuda; burun akıntısı, halsizlik ve yavaşça öksürük üzere belirtiler görülür. Bunun yanında küçük bebeklerde ortaya çıkan RSV enfeksiyonuna bağlı belirtiler aşağıdaki üzere sıralanabilir:

Nefes alıp verme esnasında ıslık sesi: Bilhassa soluk verirken duyulabilen yahut fizik muayene esnasında tespit edilen, hava yollarının daralması kararı hava akımının tesiriyle ortaya çıkan ıslık sesi tipiktir.

Hareketlerde azalma: Bebeklerde halsizlik ve yorgunluk, günlük aktivitedeki azalma ile tanınır.

Sarı-yeşil renkli balgamın eşlik ettiği öksürük: Akciğer dokusunun yaygın enfeksiyonu ve havayollarının daralması ile birlikte, sarı-yeşil renkli balgam çıkarma ve ağır öksürük ortaya çıkar.

Ateş: RSV enfeksiyonu çoğunlukla yüksek ateşe yol açmasa da havayollarında ek enfeksiyonların ortaya çıkmasını takiben 38 derece ve üzeri ateş gözlemlenebilir.

Nefes almada zorluk ve buna eşlik eden belirtiler: Havayollarının kapanmasına bağlı olarak teneffüs zorlaşır. Bebeklerde nefes darlığı durumunda çeşitli bulgular ortaya çıkar. Bunlar içinde burun kanatlarının genişlemesi, göğüste çekilmelerin izlenmesi, soluk alışverişinin hızlanması, ileri olaylarda ise dudaklarda ve el-ayak uçlarında morarmalar gözlenir.

Emzirmede kuvvetlik yahut emzirme esnasında sık sık yorulma: Bebek kâfi teneffüs yapamadığı için, emzirme esnasında sık sık orta verme muhtaçlığı duyabilir yahut emmeyi reddedebilir.

Dehidrasyon bulguları: Enfeksiyon niçiniyle, su kaybına bağlı olarak bebekte dehidrasyon bulguları ortaya çıkar. Bunlar içinde, ağlama esnasında gözyaşının oluşmaması, idrarda azalma, kuru ve soğuk cilt üzere belirtiler yer alır.