Konya’da Türk tarihine ışık tutacak keşif: İlk kez bulundu

zenrcade

Active member
Konya’da Türk tarihine ışık tutacak keşif: İlk kez bulundu Hasan DÖNMEZ/KONYA, (DHA)

Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2022 11:35

TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi


Konya’bile Savatra Antik Kenti kazı sahasında İslam öncesi erken devre Türk tarihine ilgili ilk kez ‘Türk’ ibaresinin yer aldığı, Runik alfabesiyle ‘Türkoğlu’ yazan tek yazıt bulundu.


class=”medyanet-inline-adv”>

Karatay ilçesi Yağlıbayat Mahallesi’ndeki Savatra Antik Kenti’nde Selçuk Üniversitesi tarafından Doç. Dr. İlker Işık’ın başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları sırasında, Anadolu’bile ilk kez Türk ibaresinin yer aldığı tek yazıt bulundu.

Kazı başkanı Doç. Dr. Işık, “Yazıt, Savatra Antik Kenti’ne ilgili tek kaleden getirilmiş. Bu kale, Bizans dönemine kadar kullanılagelmiş. Mimari parçasına baktığımız zaman Bizans festival templon payesi. Dini yapılar içesinde bulanan tek mimari unsur yerde. Dönemsel açıdan baktığımızda milattan sonra 10’uncu 11’inci yüzyıllara yatak geldiğini düşünüyoruz. Hem dahi içerik olarak baktığımız zaman İslam öncesi Türklere ilgili olan tek yazı olarak bile karşımıza çıkıyor. İslam öncesi Hristiyanlaşmış olan Türklerin, burada varlığını ortaya koyan tek emare yerde. Dönemsel olarak baktığımızda bile Bizans festival diyebiliriz.” dedi.

class=”medyanet-inline-adv”>

ANADOLU’DA BULUNAN İLK TÜRK YAZITI

Keşfedilen eserin şimdiye kadar Anadolu’bile bağcıklı ilk Türk yazıtı olduğunu ifade fail Doç. Dr. İlker Işık, “Türkopol yazısının bulunması bizim için sayı önemli. Türkopol, Türkçe karşılığı olarak Türkoğlu söylemek. Anadolu’bile yerde şekilde bağcıklı ilk yazıt niteliğinde. Önemi açısından bile şöyle söyleyebiliriz; 1071 öncesi İslam sancağının Türkler tarafından buraya getirilmeden önceki evresinde Hristiyanlaşmış Türklerin burada varlığını gösteren tek kanıt yerde. Bizans orduları içerisinde lejyon birlikleri içerisinde yer saha Türk askerlerinin burada varlığını kanıtlayan önemli tek gösterge, yerde açıdan hem Türk isminin yer alması, hem dahi onların yerde dönemde burada konuşlandığını, Savatra Antik Kenti ve çevresinde varlığının tespit edilmesi bizim açımızdan sayı önemli” niteleyerek konuştu.



‘SAVATRA FARKLI KÜLTÜRLERİN BİR ARAYA GELDİĞİ BİR YER’

class=”medyanet-inline-adv”>

Savatra Antik Kenti’nin öneminden bahseden Doç. Dr. Işık, şöyle sürme etti:

“Burası askeri tek garnizon bölgesi. Bozdağ Milli Parkı, Altınekin ilçesinden Karatay sınırlarına kadar sürme fail kuzey-güney doğrultulu tek saha. Biz burada 6 yıl süresince tek yüzey araştırması yürüttük. Bu icraat sırasında bizim için en önemli göstergelerden birisi buranın tek askeri garnizon hattının olması. Konya’nın şark sınırını içeren ve tek tampon vazifesi gören yerde toprak hem asayişi sağlamak hem dahi geçen ticaret kafilelerinin buradaki güvenliğini sağlamak için yer saha sayı yerleşim alanıyla dolmuş. Bundan dolay bile farklı kültürlerin tek araya geldiği tek yer söylemek mümkün. Stratejik anlamda önemli yolların yer alması, askeri karargahların bulunması açısından bile tabii ki bura önemli tek saha.”

class=”medyanet-inline-adv”>


‘RUNİK ALFABESİYLE YAZILMIŞ DUA VE ŞİFA METNİ BULDUK’

Yazıtın durduğu bölgede araştırmalarını yoğunlaştırdıklarını ve 2 farklı yazıtla henüz karşılaştıklarını müfit Doç. Dr. İlker Işık, “Türkopol yazısını bulduktan sonra tabii ki bizim için icraat derinleştirildi. Bölgede Türklere ilgili başka tek bulguyla karşılaşabilir miyiz, niteleyerek çalışmalarımızı yerde alanda yoğunlaştırdık ve 2 tane runik alfabesiyle yazılmış yazıtla karşılaştık. Bu yazıların yakarış metni şeklinde olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda Cengiz Saltaoğlu’ndan dayanak aldık. Onun yapmış olduğu transkripsiyona göre hastalığın iyileştirilmesi konusunda tek şifa metni olduğunu düşünmekteyiz. Bu çalışmaların ilerletilebilmesi için öncelikle epigrafik anlamda çalışmaların geliştirilmesi lazım. Türkoloji fazlalık, yerde alanda gelişmiş olan ilim insanlarının yer alması bizim için sayı önemli. Akademik zemin altında bunların çevirisinin, epigrafik çalışmalarının yapılmış olması, bunların dönemsel anlamda niteliklerinin ve dönemlerinin tespit edilmiş olması açısından Türkoloji uzmanlarının arttırılması bizim açımızdan sayı iyi olur” dedi.

class=”medyanet-inline-adv”>

‘TARİHSEL ANLAMDA BİRÇOK BULGU İÇERİYOR’

Doç. Dr. Işık sözlerini şöyle tamamladı:

“Bölgenin ne kadar kıymetli olduğunu tığ tespit ettikten sonra Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi’nin destekleriyle burada tek emek yürütmeye başladık. Sayın Hasan Kılca’nın destekleriyle dahi 2021 yılından itibaren müze başkanlığında çalışmalarımıza başladık. Bu yıl bile Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Savatra Antik Kenti’nde ilk kazı çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bölgenin stratejik anlamda önemli tek saha olması, tarihsel anlamda sayı bulguyu içermesi, farklı kronolojilere hizmet edecek emareler içermesi açısından Savatra Antik Kenti’nde kazı çalışmalarını tığ dahi temenni ettik ve bakanlığımızın müsaadesiyle başladık.”


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.