Karaman ilinin eski adı nedir

Yalkin

Global Mod
Global Mod
Karaman İlinin Eşsiz Tarihi ve Eski Adı

Karaman ilinin özel tarihi ve eşsiz dokusu, binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. Karaman’ın eski adı olan Laranda, antik çağlardan beri kullanılmaktadır. Bölge, Hititler, Frigyalılar, İskitler, Persler, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu tarafından idare edilmiştir. İlk olarak Laranda (Larende) olarak anılan bu yöre, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Karaman ile adlandırılmıştır.

Laranda'nın Tarihçesi

Laranda, antik çağda Hitit, Frigyalı ve İskitlerin egemenliğindeyken, Pers İmparatorluğu döneminde de kullanılan bir isim olarak bilinmektedir. Frigya'da Larende ile eş anlamlı olan Kallirhoe adının daha çok kullanıldığı düşünülmektedir. Laranda, Bizans İmparatorluğu döneminde de kullanılmış ve 1293'te İmparator Andronikos II tarafından 'Karmen' olarak adlandırılmıştır. Karmen, bir şehir olarak tanımlansa da, bölgenin adının Laranda olarak kaldığı bilinmektedir.

Osmanlı Döneminde Karaman

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, bölgenin adı Karaman'a değiştirildi. Karaman, imparatorluğun yayılması ile birlikte, 15. yüzyıldan itibaren inşa edilen kaleler, cami ve medreseler ile cazibe merkezi haline gelmiştir. Karaman, 1900'lü yıllarda İstanbul'un yönetiminden kurtulmuş ve kendi bağımsızlığına kavuşmuştur.

Karaman İlinin Günümüzdeki Durumu

Günümüzde Karaman, Türkiye'nin doğu sahilinde bulunan bir il. İl, tarihi miraslarının yanı sıra, göçmenlerin de büyük ölçüde etkilediği kültürel çeşitlilik ile de öne çıkmaktadır. Karaman, dünyanın en eski medeniyetlerine ait zengin tarihi ve kültürel değerleri ile ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunmaktadır. Karaman'ın eski adı olan Laranda, binlerce yıllık tarihi seyahatinin bir parçası olarak hala kullanılmaktadır.