Irem
New member
İhale İtiraz Süresi: 10 Gün mü, 10 Yıl mı, Yoksa Sonsuz Sabır mı Gerekiyor?
Selam sevgili forumdaşlar!
Geçen gün yine bir kamu ihalesine göz gezdirirken, “İtiraz süresi kaç gün acaba?” diye sormamla kendimi bir hukuk labirentinin ortasında buldum. İnternette aratınca bir yanda “10 gün kardeşim, daha ne istiyorsun” diyenler, öbür yanda “ama hangi ihaleye göre değişir” diye başlayan uzun paragraflar… Sonunda pes ettim, kahvemi alıp bu konuyu mizahla harmanlayıp forumda tartışmaya açmaya karar verdim. Çünkü bazen hukuku anlamanın tek yolu, ona biraz gülebilmekten geçiyor!
---
Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: “Hocam, Süreyi Kaçırmamak İçin Excel Tablosu Açtım!”
Bir erkek forumdaşın bakış açısıyla olay şöyle gelişir:
İhale sonucu açıklandığı an, elinde kahve değil kronometre vardır. Süre başladı mı, başlamadı mı, Resmî Gazete’de yayımlandı mı, tebliğ mi edildi, SMS geldi mi, yoksa güvercinle mi haberleşiyoruz? Hemen bir Excel açılır: sütun A “Tebliğ Tarihi”, sütun B “İtiraz Süresi”, sütun C “Olası Dram”.
Bu noktada erkek forumdaşın iç sesi şöyle konuşur:
> “Bak kardeşim, mevzuata göre 10 gün var. Ama sen garantiye al, 9. gün başvur. Çünkü kader, 10. gün öğle arasında seni çorbacıya yönlendirir.”
Tabii bu stratejik yaklaşımın bir de duygusal hasarı var:
Eşine dönüp, “Aşkım, itiraz dilekçesini göndermem lazım, romantik akşam yemeğini iptal edelim” diyerek o 10 günü tek başına geçirme riski!
---
Kadınların Empatik Yaklaşımı: “İtiraz Etmeden Önce Bir Konuşalım, Belki Anlaşırız…”
Kadın forumdaşın tarzı ise tamamen farklıdır. O, itirazdan önce karşı tarafla bir “duygusal diplomasi” başlatır.
> “Şimdi siz o teklifi neden o kadar düşük verdiniz? Bize de biraz düşünsenizdi...”
İtiraz dilekçesi yerine kahveyle başlayan barış görüşmeleri yapılır. Kadınlar için “itiraz süresi” sadece hukuki değil, aynı zamanda insani bir süreçtir.
Bir kadın forumdaş şöyle der:
> “Bence 10 gün yeterli değil, duygularımı toparlamam 3 gün, stratejiyi kurmam 2 gün, dilekçeyi yazarken sinirlenip silmem 4 gün sürüyor!”
Haklılık payı yok mu? Var elbette. Çünkü bir kamu ihalesine itiraz etmek sadece belge işi değil, duygusal dayanıklılık testidir!
---
10 Günlük Süre: Bürokratik Survivor Yarışı
Evet, mevzuata göre genelde itiraz süresi 10 gün.
Ama o 10 gün, normal insanların yaşadığı 10 güne benzemiyor.
Bu süreçte başınıza gelebilecekler:
1. Belgeler eksik çıkar. Yazıcı tam toner bitti der.
2. Kuruma gidersin, görevli izindedir.
3. Sistem çöker. “E-Devlet şu anda yoğun, lütfen daha sonra deneyin.”
4. Arkadaşın ‘Ben de yardım edeyim’ der ve dosyayı yanlış kaydeder.
Sonra sen, “Ben sadece hakkımı aramak istemiştim” diyerek, dilekçeni kahve lekesiyle teslim edersin.
---
Forumun Altın Üyesi “İtirazcı Mehmet” Sahnede!
Bizim forumda herkesin tanıdığı bir karakter vardır: “İtirazcı Mehmet.”
Adam 10 yıllık tecrübesiyle anlatır:
> “Ben ilk itirazımı 2013’te yaptım, hâlâ cevabını bekliyorum. Ama olsun, süreyi kaçırmadım!”
Bu adamın masasında kronometre, takvim, Resmî Gazete kupürleri, hatta dilekçe kokulu mumlar vardır.
Her cümlesi “mevzuat gereği” ile başlar, “itiraz hakkım saklıdır” ile biter.
Forumdaşlardan biri dayanamayıp yazar:
> “Abi sen evlilik teklifine bile 10 gün itiraz süresi veriyorsundur!”
---
İhale Deyince Kadın-Erkek Beyin Farkı
Erkek beyninde süreç şöyle işler:
- “İtiraz süresi 10 gün, tamam. O zaman belgeyi 2. gün hazırlarım, 5. gün gönderirim, 9. gün teyit alırım.”
- “B planı olarak 3 flash bellek, 2 yazıcı, 1 kargo yedeklemesi yapayım.”
Kadın beyninde ise tablo farklı:
- “Ya itiraz edersek kırılır mı? Bir çay içip konuşsak mı?”
- “Ama bizim teklifimizde daha çok emek vardı, bu nasıl değerlendirme anlayışı!”
İşte tam da bu fark sayesinde ihale itiraz süreci, teknik bir mesele olmaktan çıkıp, insanlık tiyatrosuna dönüşür.
---
10 Günlük Dramın Evreleri
1. 1. Gün: Şok ve inkâr. “Bu ihale bize verilmeliymiş aslında!”
2. 3. Gün: Araştırma evresi. “Ben bu yönetmeliği ezberleyeceğim.”
3. 5. Gün: Panik başlar. “Abi, dilekçeyi nereye veriyoruz?”
4. 7. Gün: Toplu akıl seansı. “Forumdaşlar, sizce cümleye ‘saygılarımla’ mı başlamalıyım, ‘itiraz ediyorum’ mu?”
5. 9. Gün: “Keşke hukuk fakültesine gitseydim.”
6. 10. Gün: Son dakika kargosu. “Kurye yolda!”
---
Forumda Söz Sizde: Sizce 10 Gün Yeter mi?
Sevgili forumdaşlar, siz olsanız bu 10 günlük süreyi nasıl değerlendirirdiniz?
Erkek forumdaşlar stratejik mi olurdu, kadın forumdaşlar duygusal mı?
Yoksa herkes son gün “Abi printer çalışmıyor!” diye mi panik yapardı?
Yorumlarınızı bekliyorum!
Belki de bu başlık altında, ihalelerin değil ama kahkahaların kazananı oluruz.
---
Son Söz: İtiraz Etmeden Önce Bir Gülümse!
Unutmayın; ihale itiraz süresi 10 gün, ama mizah süresi sonsuzdur.
Belki dilekçeniz kabul edilmez ama bu yazıyı okurken yüzünüz gülerse, o da bir kazanımdır.
Şimdi sahne sizde:
“İtiraz süresini kaçıranlar derneği” mi kuralım, yoksa “İtiraz ettim ama cevap gelmedi kulübü” mü?
Selam sevgili forumdaşlar!

Geçen gün yine bir kamu ihalesine göz gezdirirken, “İtiraz süresi kaç gün acaba?” diye sormamla kendimi bir hukuk labirentinin ortasında buldum. İnternette aratınca bir yanda “10 gün kardeşim, daha ne istiyorsun” diyenler, öbür yanda “ama hangi ihaleye göre değişir” diye başlayan uzun paragraflar… Sonunda pes ettim, kahvemi alıp bu konuyu mizahla harmanlayıp forumda tartışmaya açmaya karar verdim. Çünkü bazen hukuku anlamanın tek yolu, ona biraz gülebilmekten geçiyor!

---
Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: “Hocam, Süreyi Kaçırmamak İçin Excel Tablosu Açtım!”
Bir erkek forumdaşın bakış açısıyla olay şöyle gelişir:
İhale sonucu açıklandığı an, elinde kahve değil kronometre vardır. Süre başladı mı, başlamadı mı, Resmî Gazete’de yayımlandı mı, tebliğ mi edildi, SMS geldi mi, yoksa güvercinle mi haberleşiyoruz? Hemen bir Excel açılır: sütun A “Tebliğ Tarihi”, sütun B “İtiraz Süresi”, sütun C “Olası Dram”.
Bu noktada erkek forumdaşın iç sesi şöyle konuşur:
> “Bak kardeşim, mevzuata göre 10 gün var. Ama sen garantiye al, 9. gün başvur. Çünkü kader, 10. gün öğle arasında seni çorbacıya yönlendirir.”
Tabii bu stratejik yaklaşımın bir de duygusal hasarı var:
Eşine dönüp, “Aşkım, itiraz dilekçesini göndermem lazım, romantik akşam yemeğini iptal edelim” diyerek o 10 günü tek başına geçirme riski!

---
Kadınların Empatik Yaklaşımı: “İtiraz Etmeden Önce Bir Konuşalım, Belki Anlaşırız…”
Kadın forumdaşın tarzı ise tamamen farklıdır. O, itirazdan önce karşı tarafla bir “duygusal diplomasi” başlatır.
> “Şimdi siz o teklifi neden o kadar düşük verdiniz? Bize de biraz düşünsenizdi...”
İtiraz dilekçesi yerine kahveyle başlayan barış görüşmeleri yapılır. Kadınlar için “itiraz süresi” sadece hukuki değil, aynı zamanda insani bir süreçtir.
Bir kadın forumdaş şöyle der:
> “Bence 10 gün yeterli değil, duygularımı toparlamam 3 gün, stratejiyi kurmam 2 gün, dilekçeyi yazarken sinirlenip silmem 4 gün sürüyor!”
Haklılık payı yok mu? Var elbette. Çünkü bir kamu ihalesine itiraz etmek sadece belge işi değil, duygusal dayanıklılık testidir!
---
10 Günlük Süre: Bürokratik Survivor Yarışı
Evet, mevzuata göre genelde itiraz süresi 10 gün.
Ama o 10 gün, normal insanların yaşadığı 10 güne benzemiyor.
Bu süreçte başınıza gelebilecekler:
1. Belgeler eksik çıkar. Yazıcı tam toner bitti der.
2. Kuruma gidersin, görevli izindedir.
3. Sistem çöker. “E-Devlet şu anda yoğun, lütfen daha sonra deneyin.”
4. Arkadaşın ‘Ben de yardım edeyim’ der ve dosyayı yanlış kaydeder.
Sonra sen, “Ben sadece hakkımı aramak istemiştim” diyerek, dilekçeni kahve lekesiyle teslim edersin.

---
Forumun Altın Üyesi “İtirazcı Mehmet” Sahnede!
Bizim forumda herkesin tanıdığı bir karakter vardır: “İtirazcı Mehmet.”
Adam 10 yıllık tecrübesiyle anlatır:
> “Ben ilk itirazımı 2013’te yaptım, hâlâ cevabını bekliyorum. Ama olsun, süreyi kaçırmadım!”
Bu adamın masasında kronometre, takvim, Resmî Gazete kupürleri, hatta dilekçe kokulu mumlar vardır.
Her cümlesi “mevzuat gereği” ile başlar, “itiraz hakkım saklıdır” ile biter.
Forumdaşlardan biri dayanamayıp yazar:
> “Abi sen evlilik teklifine bile 10 gün itiraz süresi veriyorsundur!”
---
İhale Deyince Kadın-Erkek Beyin Farkı
Erkek beyninde süreç şöyle işler:- “İtiraz süresi 10 gün, tamam. O zaman belgeyi 2. gün hazırlarım, 5. gün gönderirim, 9. gün teyit alırım.”
- “B planı olarak 3 flash bellek, 2 yazıcı, 1 kargo yedeklemesi yapayım.”
Kadın beyninde ise tablo farklı:- “Ya itiraz edersek kırılır mı? Bir çay içip konuşsak mı?”
- “Ama bizim teklifimizde daha çok emek vardı, bu nasıl değerlendirme anlayışı!”
İşte tam da bu fark sayesinde ihale itiraz süreci, teknik bir mesele olmaktan çıkıp, insanlık tiyatrosuna dönüşür.

---
10 Günlük Dramın Evreleri
1. 1. Gün: Şok ve inkâr. “Bu ihale bize verilmeliymiş aslında!”
2. 3. Gün: Araştırma evresi. “Ben bu yönetmeliği ezberleyeceğim.”
3. 5. Gün: Panik başlar. “Abi, dilekçeyi nereye veriyoruz?”
4. 7. Gün: Toplu akıl seansı. “Forumdaşlar, sizce cümleye ‘saygılarımla’ mı başlamalıyım, ‘itiraz ediyorum’ mu?”
5. 9. Gün: “Keşke hukuk fakültesine gitseydim.”
6. 10. Gün: Son dakika kargosu. “Kurye yolda!”
---
Forumda Söz Sizde: Sizce 10 Gün Yeter mi?
Sevgili forumdaşlar, siz olsanız bu 10 günlük süreyi nasıl değerlendirirdiniz?
Erkek forumdaşlar stratejik mi olurdu, kadın forumdaşlar duygusal mı?
Yoksa herkes son gün “Abi printer çalışmıyor!” diye mi panik yapardı?

Yorumlarınızı bekliyorum!
Belki de bu başlık altında, ihalelerin değil ama kahkahaların kazananı oluruz.
---
Son Söz: İtiraz Etmeden Önce Bir Gülümse!
Unutmayın; ihale itiraz süresi 10 gün, ama mizah süresi sonsuzdur.
Belki dilekçeniz kabul edilmez ama bu yazıyı okurken yüzünüz gülerse, o da bir kazanımdır.
Şimdi sahne sizde:
“İtiraz süresini kaçıranlar derneği” mi kuralım, yoksa “İtiraz ettim ama cevap gelmedi kulübü” mü?